Katja Stam en Raïsa Schoon hebben zich met een 2-0 (24-22, 21-16) overwinning op Karla Borger en Julia Sude verzekerd van een verlenging van hun olympische toernooi. Ze zijn als derde geëindigd in Poule A en moeten nu de resultaten van de andere poules afwachten om te zien of zij direct door zijn naar de achtste finales, of dat er een beslissingswedstrijd gespeeld moet worden tegen een ander team dat als derde in de poule eindigt.

Vooraf was de opdracht duidelijk: winnen van het Duitse koppel Borger / Sude en dan houdt het olympische toernooi nog niet op. In februari versloegen Stam en Schoon dit duo nog in Düsseldorf tijdens de Nations Clash, maar dat was een indoortoernooi helemaal aan het begin van het seizoen. Zou het in het bloedhete Tokio (33 graden) met een verraderlijke wind in het stadion ook lukken?

Set 1
De start was in ieder geval voortvarend van Stam en Schoon. Direct een 2-0 vorsprong en die bouwden ze uit naar 6-2 met mooie score van Schoon na goed verdedigen en een blok van Stam. Na een harde aanval van Raïsa Schoon werd het zelfs 9-4.

Maar onder servicedruk van Julia Sude (drie aces in eerste set) kwamen de Duitse vrouwen terug. Op 20-17 hadden de vrouwen van Beachvolleybal Team Nederland hun eerste setpoints, maar die werden alle door Sude weggewerkt (2x aanval, 1 ace). Maar waar het tegen Zwitserland nog misging, pakten Stam en Schoon deze keer het initiatief terug en wonnen de eerste set met 24-22 toen Karla Borger uitsloeg.

Set 2
De schroom werd in deze derde poulewedstrijd volledig afgeworpen door de jonge Nederlandse vrouwen (22 en 19 jaar oud). Ondanks een snelle achterstand (1-3 en 11-14) bleven ze rustig en met overzicht spelen. De lach was op de gezichten te zien en meer en meer trokken ze het voordeel naar hun kant.

Stam zette Oranje bij 15-15 met een aanval via het blok naast Duitsland, was hen noopte een time-out te nemen. Daarna drukten de Nederlandsen door, Stam scoorde drie keer op rij (twee blocks en een tweeslag), waarmee het gat definitief was geslagen. De Duitse vrouwen scoorden nog een keer, maar daarna was het drie keer Raïsa Schoon die een verlenging van hun eerste olympische toernooi veiligstelde met twee prachtige aanvallen en een ace op matchpoint: 21-16.

Afwachten
Door de winst zijn Stam en Schoon op de derde plaats in de poule geëindigd. Uit de zes poules gaan de nrs.1 en 2 automatisch door naar de achtste finales, alsook de beste twee nrs. 3. De overige nrs. 3 spelen een zogeheten lucky losers-wedstrijd om te bepalen welke twee teams zich ook bij de laatste zestien mogen melden.

Wie die beste nrs. 3 zijn wordt in eerste instantie bepaald aan de hand van de gewonnen wedstrijden. Daarna wordt er naar setratio gekeken, vervolgens rallyratio. Zaterdagnacht worden de laatste poulewedstrijden gespeeld en zal duidelijk worden of Stam en Schoon zich zaterdagmiddag of -avond moeten melden voor die extra wedstrijd.

Brouwer / Meeuwsen gaan voor poulewinst
In hun laatste wedstrijd in Poule D gaan Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen voor de winst in de poule. Ze spelen om 15.00 uur Nederlandse tijd tegen de Brazilianen Alison Cerutti en Álvaro Morais Filho. Alison is de regerend olympisch kampioen van Rio, waar hij met zijn toenmalige partner Bruno Schmidt de Nederlanders in de halve finale versloeg.

Brouwer / Meeuwsen staat op twee overwinningen, bij winst zijn ze zeker van poulewinst. Bij verlies komen er drie teams op twee zeges (de Amerikanen Dalhausser en Lucena wonnen vannacht met 2-1 van de Argentijnen Azaad en Capogrosso). Er zal dan gekeken worden naar het puntenratio om te bepalen welke twee teams direct doorgaan en wie er als derde mogelijk een extra wedstrijd zal moeten spelen.

De wedstrijd van Brouwer / Meeuwsen zal te zien zijn bij de NOS op NPO1 en op Eurosport.nl of Discovery+.

Foto: FIVB

Bekijk ook eens

Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn
Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×