Laura Dijkema is woensdag na een lange reis teruggekeerd op Nederlandse bodem. De spelverdeelster van Oranje staat dit seizoen onder contract bij de Russische club Leningradka (Sint Petersburg). Dijkema koos ervoor om na het aangescherpte reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken Rusland zo snel mogelijk te verlaten.

Op maandag 28 februari adviseerde minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken Nederlanders om Rusland te verlaten: “Ga er weg als je geen dwingende reden hebt om daar te blijven. Er is geen acuut gevaar voor Nederlanders in Rusland. Het is meer een zaak van onzekerheid. Maar dat kan snel veranderen.”

Ook besloten vliegtuigmaatschappijen, bijvoorbeeld KLM, om alle vluchten naar Rusland te annuleren.

Laura Dijkema, die vorig seizoen speelde in de Russische exclave Kaliningrad, vertelt over haar terugkeer naar Nederland:

“Toen het reisadvies voor Rusland werd aangescherpt, en minister Hoekstra Nederlanders opriep om Rusland te verlaten, heb ik in overleg met mijn zaakwaarnemer besloten dat ik zo snel mogelijk zou vertrekken. Dit proces was behoorlijk stressvol. Ik ben heel blij om weer terug te zijn in Nederland.”

De oorlog in Oekraïne gaat Dijkema aan het hart.

“Ik heb in de sport altijd mooie vriendschappen gesloten met speelsters uit alle landen. Ook de afgelopen twee jaar in Rusland. Sport heeft een verbindende factor, dat heb ik in mijn carrière steeds ondervonden. Een oorlog kent alleen maar slachtoffers, mijn gedachten zijn bij de mensen in Oekraïne die vechten voor hun leven en vrijheid.”

Ook Gido Vermeulen terug in Nederland

Ook Gido Vermeulen, voormalig bondscoach van de Oranje vrouwen en de Oranje mannen, is vorige week teruggekeerd naar Nederland. Vermeulen was als trainer werkzaam in Jekaterinenburg.

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn