De Nederlandse Volleybalbond organiseert in 2024 het Europees Kampioenschap Beachvolleybal voor mannen en vrouwen. Dat nieuws brengt de Nevobo vandaag samen met de Europese Volleybalbond CEV naar buiten. Het EK Beachvolleybal wordt gespeeld van 12 t/m 18 augustus 2024, vlak na de Olympische Spelen van Parijs. Het EK Beach zal plaatsvinden in verschillende steden. In het voorjaar wordt bekendgemaakt welke steden zich speelstad mogen gaan noemen.

Indrukwekkend track record topvolleybalevenementen in Nederland

De Nevobo heeft, met name sinds 2015, bewezen in staat te zijn om met veel succes grote evenementen te kunnen organiseren, vaak in samenwerking met vooraanstaande sportmarketingbureaus. Met innovatieve en ambitieuze concepten, waarin maatschappelijke thema’s worden verankerd, weet de Nevobo keer op keer de CEV (Europese Volleybalbond) en de FIVB (wereldvolleybalbond) te overtuigen evenementen van internationale allure in Nederland te huisvesten. Zo was Nederland de laatste jaren het podium voor het WK Beachvolleybal 2015, het EK Volleybal Vrouwen 2015, het WK Zitvolleybal 2018, het EK Beachvolleybal 2018, het EK Volleybal Mannen 2019 en natuurlijk het recente WK Volleybal Vrouwen 2022. Daar wordt het EK Beachvolleybal 2024 dus aan toegevoegd.

EK Beachvolleybal voor vierde keer in historie naar Nederland

Na 2006, 2012 en 2018 is het voor de vierde keer in de geschiedenis dat Nederland het EK Beachvolleybal mag organiseren. In de meest recente editie, die van 2018, werd er gespeeld in maar liefst vier steden: Den Haag, Apeldoorn, Rotterdam en Utrecht, hetgeen leidde tot een prachtig, zomers volleybalfeest.

Bij de mannen veroverden destijds de Noren Anders Mol en Christian Sørum het goud, het begin van hun hegemonie die tot op de dag van vandaag voortduurt. In het vrouwentoernooi wonnen Sanne Keizer en Madelein Meppelink goud, een prachtig hoogtepunt voor het Nederlandse thuispubliek.

Keizer Meppelink Europees Kampioen Beachvolleybal 2018 RH

Sanne Keizer en Madelein Meppelink vieren hun EK-goud in 2018 (fotohoogendoorn.nl)

Nederlandse teams in mondiale top drie

Ook in 2024 mag er succes van de Nederlandse teams worden verwacht. De afgelopen decennia zijn de teams uit het nationale beachvolleybalprogramma niet weg te denken uit de wereldtop. Zo behoren de teams Alexander Brouwer / Robert Meeuwsen en Katja Stam / Raïsa Schoon tot de mondiale top drie. Maar Oranje heeft nog veel meer ijzers in het vuur, momenteel met name bij de mannen. Zo wonnen bijvoorbeeld Stefan Boermans en Yorick de Groot in 2021 nog knap zilver op het EK en boekten de andere atleten van Beachvolleybal Team Nederland ook mooie resultaten.

EK Beachvolleybal 2024

Aan het EK Beach mogen de beste 32 teams per gender deelnemen. Het EK vindt plaats kort na afloop van de Olympische Spelen van Parijs, waar op 10 augustus 2024 de laatste wedstrijden worden gespeeld in het stadion voor de Eiffeltoren.

In 2023 vindt het EK Beachvolleybal plaats in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen.

Logo EK Beachvolleybal 2024
Foto: fotohoogendoorn.nl

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn