In een bloedstollende kwartfinale is het Nederland niet gelukt om via Italië de halve finale van het Wereldkampioenschap Zitvolleybal te bereiken. In het Nieuwe Luxor theater in Rotterdam werd het opnieuw een thriller in vijf bedrijven. Italië, nummer 16 op de wereldranglijst, won met 2-3. Setstanden: 18-25, 25-20, 22-25, 25-22 en 11-15.

Waar het eerder tegen Canada in vijf sets nog wel lukte de wedstrijd naar zich toe te trekken, lukte dat voor de equipe van bondscoach Pim Scherpenzeel vandaag niet. Nederland raakte gedurende de wedstrijd niet in een flow om het duel naar haar hand te zetten. Steeds, wanneer het een serie leek te maken werd het spel door een time-out onderbroken. En daarmee ook de kans op een goede reeks.

Nederland startte nog wel goed en stond na de tweede technische time out nog op een 16-15 voorsprong. Daarna ging het volledig mis en werd er nog maar twee keer gescoord: 18-25.

Ook in de tweede set keek Oranje aanvankelijk tegen een grote achterstand aan: 3-8. Maar nu lukte het de ploeg van Scherpenzeel wel om Italië onder druk te zetten. Vijf punten op rij zorgde voor een 13-10 voorsprong. Na de 16-12 bij de tweede technische time kwam Italië weer terug (20-20), maar nu was het eindakkoord wel voor Oranje: 25-20.

Het lukte Oranje niet om door te drukken. Set drie ging weer naar Italië, de vierde was voor Oranje. In de laatste set greep Italië de winst en won de strijd in het hol van de leeuw.

De teleurstelling was uiteraard bijzonder groot in het Oranjekamp. “Deze nederlaag was niet nodig geweest. We kunnen beter. Er waren te veel verkeerde momenten dat we het niet afmaakten”, was het korte commentaar van Scherpenzeel.

Nederland speelt vrijdag om de plaats 5 tot en met 8 tegen Oekraïne.