In Breda wordt komend weekeinde het beachvolleybalseizoen afgetrapt met het officiële Nederlands kampioenschap Queen & King of the Court. Ook internationaal wordt Queen & King of the Court nu erkend als een erkende discipline van beachvolleybal en staan er officiële CEV- en FIVB-kampioenschappen op de kalender.

Het BetCity NK Queen & King of the Court wordt op zaterdag 13 en zondag 14 mei in Breda, heel toepasselijk op het Kasteelplein, gespeeld. Nog nooit stonden er zo veel grote namen uit het Nederlandse beachvolleybal op een NK Queen & King of the Court. Onder anderen Alexander Brouwer/Robert Meeuwsen en Katja Stam/Raïsa Schoon, de twee beste teams van Beach Team Nederland, zijn erbij.

Dat zegt zeker iets over de toegenomen populariteit van Queen & King of the Court, beachvolleybal waarbij meerdere teams in een rotatiesysteem tegen elkaar spelen en alleen punten kunnen scoren wanneer ze aan de winnaarskant staan.

Sportworx

Ook internationaal heeft dit concept al veel naam gemaakt. Sportworx, de Nederlandse organisator en bedenker van deze discipline, is meerjarige samenwerkingen overeengekomen met de CEV, FIVB en Volleyball World. Dat heeft de deur geopend naar een officiële en erkende status.

Dat mag een grote stap in de ontwikkeling van Queen & King of the Court (QKotC), dat in 2017 in Utrecht begon, worden genoemd. “Ik ben enorm blij en trots dat na de Nevobo ook de Europese en zelfs de wereldvolleybalbalbond ons Queen & King of the Court format de officiële en erkende status geeft. Dit geeft aan hoeveel potentie dit format heeft. Het is vooral ook een erkenning van ons werk in de afgelopen vijf jaren! Het is omarmd door de beste spelers en speelsters van de wereld. Dit jaar organiseren we meer dan twintig nationale kampioenschappen, is er een eigen wereldtour met stops in onder meer Miami, Hamburg en Doha, organiseren we een EK in Luxemburg en een WK in Rotterdam.’’

Succesvol concept

Michel Everaert, directeur sportontwikkeling en evenementen bij de Nevobo, heeft de potentie de afgelopen jaren zien groeien. “Het is zelden vertoond dat een discipline in een balsport zich zo snel ontwikkelt als King of the Court. Het siert de FIVB en CEV dat ze deze vorm van beachvolleybal zo snel officieel hebben omarmd, waardoor we na het eerste officiële Europees kampioenschap King of the Court nu ook het eerste wereldkampioenschap kunnen organiseren. Als Nederlander ben ik natuurlijk trots dat ons landje zo’n grote rol in speelt in die ontwikkeling, zeker omdat we over de hele wereld zien hoe succesvol dit concept is.”

Meer informatie over het NK Queen & King of the Court met gratis toegang, is hier te vinden.

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn