Nederland heeft op de Final Six van de Volleyball Nations League in het Chinese Nanjing haar eerste wedstrijd verloren. Gastland China versloeg het team van bondscoach Jamie Morrison met 3-1. Oranje moet donderdag winnen van Brazilië om kans te blijven maken op de halve finale.

Bondscoach Jamie Morrison startte met Laura Dijkema (spelverdeler), Lonneke Sloetjes (diagonaal), Maret Balkestein-Grothues en Anne Buijs (passer/lopers), Yvon Beliën en Juliet Lohuis (middens) en Myrthe Schoot (libero).

Het was thuisploeg China, de regerend Olympisch kampioen, dat voor eigen publiek het beste van start ging. De equipe van de legendarische coach Lang Ping leidde in de eerste technische time-out met 6-8 en vergrootte de voorsprong halverwege de set naar vier punten: 11-15.

Met Celeste Plak en Femke Stoltenborg als invalsters slaagde Nederland erin terug te komen op 17-17. De nieuwe krachten etaleerden zich zo goed, dat Morrison ze liet staan, in plaats van Dijkema en Sloetjes weer terug te brengen na drie rotaties. Vanaf 17-17 speelde Oranje zeer dominant. Dankzij een ace van Balkestein-Grothues, een doortikbal van Stoltenborg, een killblock van Buijs en een mooie omloopbal van Lohuis eisten de volleybaldames de eerste set op met 25-20.

Nederland stoomde door en nam in set twee prompt een 6-1 voorsprong op de service van aanvoerder Balkestein-Grothues. Tot 9-6 stond Oranje aan de goede kant van de score, maar China sloop langzaam dichterbij en kwam op 11-11 langszij. In het vervolg van de set moest Nederland in de achtervolging op de Olympisch kampioen. Met Plak en Stoltenborg weer in de ploeg, en ook Nika Daalderop als invalster, kwam Oranje op 20-20.

In de slotfase was het wereldster Zhu Ting, de MVP van de Olympische Spelen, die haar team naar de setwinst sloeg. Vooral dankzij haar scores won China de set met 21-25.

In de derde set nam China al snel een 1-4 voorsprong, waarna Morrison Stoltenborg inbracht voor Dijkema. Nederland kwam tot 17-17 goed mee met China, maar had daarna opnieuw geen antwoord op puntenmachine Ting. Dankzij de speelster van Vakifbank Istanbul won China de derde set met 22-25.

Oranje richtte zich op in het begin van de vierde doorgang en nam een mooie 9-4 voorsprong. Na een slordige fase gaven de volleybaldames deze mooie marge zomaar uit handen: 11-11. Nederland slaagde er niet meer in dezelfde servicedruk te creëren als aan het begin van de wedstrijd, met als gevolg dat China eenvoudig uitliep naar 18-25 en een 1-3 zege. Zhu Ting werd topscorer met 36 punten.

Donderdag speelt Nederland om 13.15 uur (NED tijd) tegen Brazilië. Oranje moet winnen om kans te houden op het bereiken van de halve finale.

Nederland – China 1-3 (25-20, 21-25, 22-25, 18-25)

Foto: FIVB

Bekijk ook eens

Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn
Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×