In het Poolse Gliwice werden dinsdag de andere twee kwartfinalewedstrijden afgewerkt. De hieruit voortgekomen halvefinalisten nemen het woensdag, eveneens in Polen, tegen elkaar op, alvorens na afloop direct af te reizen naar Nederland voor de grote of kleine finale op zaterdag in het Omnisport te Apeldoorn.

Aan het einde van de middag bleek de Verenigde Staten weinig moeite te hebben met Turkije. Hoe anders was dat bij de avondwedstrijd waar Servië de grootste moeite had om zich gastland en medeorganisator Polen van het lijf te houden. Dat lukte uiteindelijk, wel maar kostte de wereldkampioen bloed, zweet en tranen.

USA Turkije kwartfinale

Verenigde Staten – Turkije

In de eerste wedstrijd van de dag had de Verenigde Staten zoals gezegd niet al te veel moeite met Turkije. Bij de VS, dat met Frantti en Drews de meest productieve speelsters had, ging het in de eerste set nog wat moeizaam, maar in de daaropvolgende doorgang kregen de speelsters van coach Karch Kiraly meer grip op de Turkse vrouwen wat resulteerde in de setwinst met het meest ruime verschil (25-15).

Ook in de derde set wisten de aanvalsters van Turkije, Karakurt (goed voor 15 scores) en Gunes (11) de wedstrijd voor hun team niet meer om te draaien.

De cijfers van de wedstrijd laten zien dat de Verenigde Staten simpelweg op alle fronten beter was dan de ploeg van voormalige bondscoach van Nederland Giovanni Guidetti. Aanvalspunten 44 versus 35, blokkering 13 tegen 9 en op de servicescores 4 tegen 0. Alleen qua fouten lagen beide teams met respectievelijk 14 en 13 punten, nagenoeg bij elkaar. De Verenigde Staten is de eerste finalist en kan zich gaan voorbereiden voor de halve finale die donderdag zal gaan tegen de winnaar van het duel hieronder. Voor Turkije is het toernooi voorbij.

Verenigde Staten – Turkije 3-0 (25-22, 25-15, 25-20)

Servie Polen kwartfinale

Servië – Polen

Voor eigen publiek won Polen, dat in de tweede poulefase nog met 3-0 van Servië had verloren, in de tweede wedstrijd van de dag in Gliwice de eerste set. Bij Polen ging Stysiak met 9 punten voorop in de strijd die tot het einde toe spannend bleef. Het was niet de eerste set die Servië dit toernooi verloor. Tegen Bulgarije gingen er in de eerste poulefase zelfs twee verloren maar daarna waren het louter 3-0 overwinningen voor de ploeg van coach Daniele Santarelli. Het verlies van de openingsset tegen Polen bleek de ouverture tot een thriller in Gliwice.

Polen verkocht de huid duur in de tweede set, waarin Servië sterk begon. De nummer 1 van afgelopen WK bouwde een voorsprong van vier punten op (8-4), liep via 15-11 naar 21-16 en eindigde de set met hetzelfde aantal punten voorsprong op het scorebord: 25-21. In de derde set zette Servië de goede lijn voort en wist het gedurende de gehele set aan de goede kant van de score te blijven. Op 19-18 stonden beide teams nog bij elkaar maar ‘the big points’ waren duidelijk in Servisch voordeel: 25-19

Wie dacht dat de Poolse weerstand hiermee gebroken zou zijn, had buiten de mentale veerkracht van de thuisploeg gerekend. In de vierde set begon Servië namelijk erg sterk en leek op 21-16 rechtstreeks op weg naar de winst in de wedstrijd. Polen kwam echter sterk terug en kwam via 23-22 op 24-25. Het was dat tweede setpoint dat ervoor zorgde dat het publiek in Polen kreeg waar het voor gekomen was. Een vijfde set die de beslissing moest gaan brengen.

Die beslissing kwam er, tweeëneenhalf uur nadat de eerste opslag was geslagen, maar bracht voor de vele Poolse fans niet het gewenste resultaat. Op 13-13 leek het nog alle kanten op te kunnen gaan, maar ondanks dat Servië op 14-13 het eerste matchpoint nog miste, werd het tweede op 15-14 wel benut.

Daarmee ging de winst en de tweede halvefinaleplek uiteindelijk toch naar Servië. De uitkomst van de wedstrijd mag dan wellicht geen verrassing zijn, de wijze waarop die tot stand kwam tenslotte wel.

Servië – Polen 3-2 (21-25, 25-21, 25-19, 24-26, 16-14)