In het beachvolleybaltoernooi van de Olympische Spelen in Tokio zijn de titels naar Noorwegen en de Verenigde Staten gegaan. April Ross maakte haar verzameling olympische medailles compleet door het goud te pakken met Alexandra ‘Alix’ Klineman door de Australische Clancy en Artacho del Solar te verslaan. Bij de mannen was het team dat de laatste jaren het beachvolleybal heeft gedomineerd, Anders Mol en Christian Sørum, afgelopen nacht te sterk voor de Russen Krasilnikov en Stoyanovskiy.

Mannen
In de achtste finales waren de Noren Mol en Sørum in twee sets te sterk voor het Nederlandse koppel Alexander Brouwer / Robert Meeuwsen, die daarmee geen gooi meer konden doen naar een verbetering van hun resultaat in Rio vijf jaar geleden toen ze het brons pakten.

In de finale namen de Noren (in 2018, 2019 en 2020 Europees kampioen, winnaars van 12 World Tour evenementen en World Tour Finals 2018) het op tegen de wereldkampioenen van 2019, Vjatsjeslav Krasilnikov en Oleg Stojanovski. Krasilnikov viel in Rio 2016 net buiten het podium toen hij met Konstantin Semenov de wedstrijd om het brons verloor van Brouwer / Meeuwsen. Hij zinde op revanche.

De mannen van het Russisch Olympisch Comité pakten in de finale snel vier punten voorsprong, maar met zes punten op rij namen de Noren het initiatief over: 10-8. Ze pakten de eerste set met 21-17. In de tweede set konden de Russen tot 12-12 bijblijven, maar een tussensprint van de Noren maakte het 16-12. Op het tweede matchpoint sloeg Stoyanovskiy zijn opslag in het net: 21-18. Mol en Sørum vielen elkaar dolgelukkig in de armen.

De bronzen medaille ging naar de Qatarezen Cherif Younousse en Ahmed Tijan, zij versloegen de Letten Martins Plavins en Edgars Tocs in twee sets.

De enige titels die nog ontbreken op het imposante CV van Mol en Sørum zijn de wereldtitel en een toernooi van King of the Court. Ze zullen snel de mogelijkheid krijgen om de laatste ook op hun naam te zetten, want ze doen mee in Hamburg (19 t/m 22 augustus) en in Utrecht (25 t/m 28 augustus). Wil jij erbij zijn? Koop dan nu je kaarten op kingofthecourt.com/tickets.

Alix April winnen goud FIVB

Vrouwen
In het vrouwentoernooi viel de beslissing vrijdagmorgen. De Amerikaanse April Ross en Alix Klineman waren favoriet tegen de Australische Taliqua Clancy en Mariafe Artacho del Solar. Op weg naar de eindstrijd hadden Ross en Klineman slechts een set verloren, in hun laatste pouleduel waren het Sanne Keizer en Madelein Meppelink die hun de eerste set afhandig maakten.

April Ross had van voorgaande Olympische Spelen al twee medailles. In 2012 pakte ze zilver met Jennifer Kessy, in 2016 op de Spelen van Rio werd het brons met Kerri Walsh Jennings. Sinds 2018 speelt ze samen met Alix Klineman, waarmee ze hun eerste toernooi samen in Den Haag direct wist te winnen. Dit seizoen wonnen ze in Qatar en behaalden ze twee derde en twee vijfde plaatsen.

De finale werd een eenzijdige affaire, alleen in het begin van de tweede set was er een kleine voorsprong voor de Australische vrouwen. Maar van 2-0 werd het 2-10 en daarmee was het pleit beslecht. Ross en Klineman wonnen met 21-15, 21-16.

Het brons ging naar de Zwitserse Anouk Vergé-Dépré en Joana Heidrich. In een treffen tussen de twee laatste Europees kampioenen versloegen zij de Letse Tina Graudina en Anastasija Kravcenoka.

Europees kampioenschap
De drie olympische deelnemers van Nederland (Alexander Brouwer / Robert Meeuwsen (9e), Katja Stam / Raïsa Schoon (17e) en Sanne Keizer / Madelein Meppelink (19e)) gaan zich nu opmaken voor het EK dat op 11 augustus in het Oostenrijkse Wenen begint. Daar zullen ook Stefan Boermans / Yorick de Groot, Christiaan Varenhorst / Steven van de Velde en Marleen Ramond-van Iersel / Pleun Ypma aan de start staan.

Foto: FIVB

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn