De Nederlandse volleybalsters hebben vanavond in de Volleyball Nations League een keurige 3-0 overwinning geboekt op de Dominicaanse Republiek. Oranje gaf gisteren een 2-0 voorsprong uit handen tegen België, en had dus wat goed te maken voor zichzelf. Daar slaagde het in Stuttgart uitstekend in, want de volleybaldames waren tegen de Dominicaanse Republiek constant de bovenliggende partij. Donderdag staat de laatste wedstrijd in Stuttgart tegen Duitsland op het programma.

Opstelling

Bondscoach Jamie Morrison startte vandaag met Laura Dijkema (spelverdeler), Lonneke Sloetjes (diagonaal), Maret Balkestein-Grothues en Anne Buijs (passer/lopers), Nicole Koolhaas en Juliët Lohuis (middens) en Kirsten Knip (libero).

1e set

Na de pijnlijke 3-2 nederlaag van gisteren tegen België was het de vraag hoe Oranje vandaag zou beginnen aan het duel tegen de Dominicaanse Republiek. Het antwoord was: scherp. Nederland speelde een keurige eerste set waarin het als vanouds domineerde en bijna iedere kans tot punt promoveerde. Serverend werden de Caribische volleybalsters constant onder druk gezet, met enkele directe aces tot gevolg.

De dubbele wissel met Britt Bongaerts en Celeste Plak pakte erg goed uit. Bongaerts maakte indruk vanachter de servicelijn, terwijl Plak aan het net veel punten binnensloeg. Uiteindelijk was het Anne Buijs die in haar eerste interland van dit seizoen 25-18 scoorde en zo de setwinst veiligstelde.

2e set

In de tweede set gaf de Dominicaanse Republiek, de nummer 5 van het WK 2014, de meeste weerstand. Oranje moest hard werken om een 11-15 achterstand ongedaan te maken, maar slaagde daar wel in.

Onder aanvoering van de sterke Anne Buijs (topscorer met 15 punten) nam Nederland het initiatief over, en won het ook de tweede set. Na een mooie pipe-aanval van Buijs werd de set met 25-21 gewonnen.

3e set

In set drie kwam de overwinning voor Oranje nooit meer in gevaar. Het team van bondscoach Jamie Morrison nam al snel een grote voorsprong (16-9), en gaf deze niet meer uit handen. Aanvoerder Maret Balkestein-Grothues scoorde met een slim balletje 25-19 en zo won Oranje de wedstrijd met 3-0.

Nederland – Dominicaanse Republiek 3-0 (25-18, 25-21, 25-19)

Donderdagavond laatste wedstrijd in Stuttgart tegen Duitsland

Nederland sluit week 4 van de VNL donderdagavond af met de wedstrijd tegen gastland Duitsland. Dit duel in de Porsche Arena begint om 20.30 uur en wordt live uitgezonden op Ziggo Sport.