Nederland heeft haar derde en laatste Volleyball Nations League wedstrijd op eigen bodem verloren. Polen was op Hemelvaartsdag met 3-1 te sterk voor Oranje. Het verjongde Nederlands team mag ondanks de nederlaag terugkijken op een mooie week. De nieuwe generatie mocht zich laten zien, en Oranje trok in drie dagen maar liefst 15.000 toeschouwers naar het Apeldoornse Omnisport.

Opstelling

Coach Alessandro Beltrami, die vandaag de afwezige bondscoach Jamie Morrison verving, liet het volgende zevental beginnen: Laura Dijkema (spelverdeler), Annick Meijers (diagonaal), Eline Timmerman en Juliët Lohuis (middens), Nika Daalderop en Marrit Jasper (passer/lopers) en Kirsten Knip (libero).

1e set

De eerste set was er een voor Oranje om snel te vergeten. Nederland opende sterk met een prachtig binnengeslagen bal van Eline Timmerman, maar kwam hierna al snel op grote achterstand. De passers van Nederland stonden onder druk, waardoor de buitenaanvalsters vastliepen op het hoge Poolse blok. Polen won de eerste set met 13-25 en liet de thuisploeg volstrekt kansloos.

2e set

In de tweede set voerde coach Beltrami twee wijzigingen door: Indy Baijens nam de positie van Annick Meijers over terwijl Nicole Oude Luttikhuis Marrit Jasper verving. Oranje leek herboren en speelde veel beter dan in de openingsset. Mede dankzij de makkelijk scorende Nika Daalderop nam Nederland een voorsprong en bleef het constant aan de goede kant van de score.

Bij 24-21 kregen de volleybalsters meerdere kansen om de set af te maken, maar dit lukte niet direct. Oranje verloor vier punten op rij waardoor het Polen was dat op setpoint kwam: 24-25.

Nederland leek gebroken maar toonde veel veerkracht. Na een belangrijke score van Nika Daalderop kwam Oranje weer op gelijke hoogte, en even later was het Nicole Oude Luttikhuis die de set binnensloeg: 27-25.

3e set

Het einde van de derde set bleek een cruciaal moment in de wedstrijd. Nederland speelde geweldig en was de bovenliggende partij tot 20-16. Een 2-1 voorsprong lag in het verschiet, maar zo ver zou het niet komen.

Het was de Poolse Klaudia Alagierska die met haar service Nederland ernstig in de problemen bracht. Oranje liep vast in de eerste rotatie en zag haar mooie voorsprong als sneeuw voor de zon verdwijnen. Beltrami trachtte met time-outs en wissels het tij te keren, maar slaagde daar niet in. Nederland kwam niet meer tot scoren en verloor de set met 20-25.

4e set

Na het onnodige verlies van de derde set kwam Oranje er in set vier niet meer aan te pas. Polen nam al snel een grote voorsprong (2-9), en dat gat kreeg de thuisploeg niet meer gedicht. Polen won de vierde set met 15-25 en daarmee de wedstrijd met 1-3.

Volgende week derde speelronde in Hong Kong

Volgende week speelt Nederland in Hong Kong de derde driedaagse van de Volleyball Nations League. Oranje treft daar achtereenvolgens Italië, China en Japan.

Nederland – Polen 1-3 (13-25, 27-25, 20-25, 15-25)

Foto: FIVB

Bekijk ook eens

Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn
Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×