De Nederlandse volleyballers blijven staan op één overwinning in de Volleyball Nations League. Het team van bondscoach Roberto Piazza kreeg vanmiddag een uitstekende kans om een tweede winstpartij bij te schrijven, maar slaagde er niet in om Bulgarije te verslaan na een 2-1 voorsprong.

Opstelling

Freek de Weijer (spelverdeler), Nimir Abdelaziz (diagonaal), Bennie Tuinstra en Robbert Andringa (passer/lopers), Twan Wiltenburg en Michaël Parkinson (middens) en Just Dronkers (libero).

1e set

De eerste set was er een om snel te vergeten voor Oranje. Bulgarije zette Nederland constant onder druk vanaf de servicelijn en de Nederlandse passlinie werd keer op keer verrast. Via 5-8 en 10-16 won Bulgarije de set met 18-25 na een foutservice van Michaël Parkinson. Oranje kwam in de hele eerste set geen moment goed in zijn spel.

2e set

Bondscoach Roberto Piazza greep in aan het begin van de tweede set en bracht op het midden Fabian Plak en Luuc van der Ent in. De wijzigingen sorteerden direct effect, want het was Fabian Plak die hard 1-0 binnensloeg en daarmee het vuur bracht waar zijn team op wachtte.

De Lange Mannen speelden opeens veel beter, en leverden nu wel goede pass na goede pass af bij spelverdeler Freek de Weijer, die daarna heerlijk het spel kon verdelen.

De zeven spelers die aan de tweede set mochten beginnen, haalden allemaal een hoog niveau, met Robbert Andringa misschien wel als uitblinker. Na drie aces van de passer/loper, won Oranje overtuigend met de set met 25-18 en bracht het de stand op 1-1.

3e set

In het derde bedrijf bleef Nederland heerlijk dominant spelen. Nimir scoorde weer regelmatig aces vanaf de servicelijn en ook Andringa, Plak en Tuinstra scoorden gemakkelijk. Oranje liep via 8-5 en 16-9 uit naar 24-16 en benutte even later het tweede setpoint na een foutservice van Bulgarije: 25-17.

4e set

In de vierde set was Nederland vastberaden om door te drukken naar een 3-1 overwinning. Oranje leek goed op weg toen het een 14-11 voorsprong nam na een ace van Andringa, maar na vier punten op rij ging Bulgarije opeens met 14-15 aan de leiding.

Bulgarije had in Denis Karyagin een makkelijk scorende diagonaal die Nederland vaak pijn deed vanaf rechtsvoor of rechtsachter. Vanaf 18-18 plaatste Bulgarije een tussensprint naar 18-21, en dit gat kreeg Nederland niet meer gedicht. Bulgarije won de vierde set met 22-25 en dwong zo een tiebreak af.

5e set

In de vijfde set ging de stand gelijk op tot 4-4, maar hierna namen de Bulgaren een kleine voorsprong: 4-6. Het lepe team van de Italiaanse coach Silvano Prandi gaf de voorsprong nooit meer uit handen, en hield alle pogingen van Nederland om terug te komen succesvol af. Tot 13-14 mocht Oranje blijven hopen op winst, maar na opnieuw een simpele side-out won Bulgarije de set met 13-15 en dus de wedstrijd met 2-3.

Nimir topscorer

Nimir Abdelaziz werd vandaag topscorer met 29 punten. Robbert Andringa scoorde 17 keer, terwijl Bennie Tuinstra en Fabian Plak 13 punten noteerden.

Nog zes wedstrijden te gaan

De Nederlandse mannen spelen nog zes wedstrijden in deze editie van de Volleyball Nations League. Achtereenvolgens treft het team van bondscoach Roberto Piazza nog Frankrijk, Italië, de Verenigde Staten, Canada, Servië en Australië. De eerstvolgende wedstrijd is op dinsdagavond 21.00 uur tegen Frankrijk.

Nederland – Bulgarije 2-3 (18-25, 25-18, 25-17, 22-25, 13-15)

Foto: FIVB

Bekijk ook eens

Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn
Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×