De Nederlandse volleyballers blijven uitstekend presteren op het Europees Kampioenschap in eigen land. Oranje won zaterdagmiddag in de tweede poulewedstrijd met 3-0 van het taaie Oekraïne. Zondagmiddag speelt het team van bondscoach Roberto Piazza in een uitverkocht Rotterdam Ahoy tegen wereldkampioen Polen, het mooist denkbare affiche voor de Lange Mannen.

Opstelling

Bondscoach Roberto Piazza had zijn basisopstelling op een positie gewijzigd ten opzichte van de gewonnen openingswedstrijd tegen Montenegro. Passer/loper Maarten van Garderen begon op de plek van Gijs Jorna. Naast Van Garderen startten Gijs van Solkema (spelverdeler), Nimir Abdelaziz (diagonaal), Thijs ter Horst (passer/loper), Fabian Plak en Michaël Parkinson (middens) en Just Dronkers en Robbert Andringa als respectievelijk verdedigende en passende libero.

1e set

De eerste set was direct zeer aantrekkelijk voor het Nederlandse publiek. Oranje begon ongekend fel en ging ruim aan de leiding in de beginfase (10-5), dankzij mooie acties van bijv. Fabian Plak, Nimir Abdelaziz en Thijs ter Horst.

Het sterke Oekraïne vocht zich echter terug en kwam op 11-11 alweer langszij. In het vervolg van de set hielden beide teams elkaar perfect in evenwicht tot 23-23. Nederland kreeg het eerste setpoint op 24-23 maar benutte deze niet door een misverstand tussen spelverdeler Gijs van Solkema en aanvaller Thijs ter Horst. Oekraïne nam het initiatief over en verdiende zelf twee setpoints, die ook onbenut bleven.

Oranje bleef koel, kwam weer aan de goede kant van de score en won de set na een drieblok van Maarten van Garderen, Fabian Plak en Nimir Abdelaziz.

2e set

Ook in set twee kreeg het publiek waar voor zijn geld. Oekraïne kwam opnieuw terug van een achterstand (16-12 naar 16-16) en de slotfase werd zo mogelijk nog spannender dan in de eerste doorgang. Invallers Wessel Keemink en Sjoerd Hoogendoorn werkten een Oekraïens setpoint weg op 23-24, en hierna maakte aanvoerder Nimir Abdelaziz het verschil. De diagonaalaanvaller scoorde cruciale punten vanuit alle hoeken en standen en besliste de set met een ace: 29-27, zijn tweede van de wedstrijd.

3e set

In de derde set bleef de ingevallen Gijs Jorna staan op de positie van Maarten van Garderen. Robbert Andringa, de passende libero van Oranje, speelde geweldig en neutraliseerde keer op keer de harde Oekraïense sprongservices. Hierdoor kon spelverdeler Gijs van Solkema zijn aanvallers goed vinden, waardoor Nederland uitliep naar 24-21 en zo zijn eerste matchpoint verdiende. Het was uitblinker Nimir Abdelaziz (21 punten), die met zijn vierde ace de wedstrijd uitmaakte en het publiek in extase bracht.

Zondag tegen wereldkampioen Polen

Op zondagmiddag, om 16.00 uur, speelt Oranje in een uitverkocht Rotterdam Ahoy tegen wereldkampioen Polen. Deze wedstrijd is opnieuw live te zien bij de NOS.

Nederland – Oekraïne 3-0 (28-26, 29-27, 25-21)
Estland - Montenegro 0-3 (23-25, 28-30, 23-25)

Foto: CEV

Bekijk ook eens

Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn
Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×