De Nederlandse volleybalsters hebben ook hun derde poulewedstrijd op het WK gewonnen. Na het verliezen van de eerste set, knokte het sterk blokkerende Oranje zich naar een 3-1 overwinning op Puerto Rico (23-25, 25-20, 25-16 en 25-15). Nederland is met 9 punten uit 3 wedstrijden al zeker van een plek in de volgende ronde.

Basisopstelling
Bondscoach Avital Selinger begon met wederom Britt Bongaerts (spelverdeler), Celeste Plak (diagonaal), Anne Buijs en Nika Daalderop (passer/lopers), Eline Timmerman en Juliet Lohuis (middens) en Myrthe Schoot (libero). Laura Dijkema, die vandaag haar 400ste interland speelde, viel in. Elles Dambrink verving in de loop van de derde set Plak. Ook Marrit Jasper kwam binnen de lijnen voor Oranje.

Set 1
Nederland opende het duel met een 3-0 voorsprong, maar Puerto Rico reageerde snel door vier punten op rij te scoren. Bij een stand van 13-13 vroeg Fernando Morales midden in de rally een challenge aan voor een netfout, maar het was zijn eigen ploeg die het net aanraakte. Oranje kwam zo op 14-13 en na een blokkeringspunt van Lohuis en een uitgeslagen bal van Puerto Rico was het gat drie punten (16-13). Puerto Rico haalde op 21-21 opnieuw de achterstand in. Selinger nam een time-out, waarna Oranje weer op voorsprong kwam (23-21). De ploeg verdedigde vervolgens slordig en daar maakte de tegenstander gretig gebruik van. Puerto Rico trok de stand op 23-23 weer gelijk en na een uitgeslagen bal van Plak en afgeblokte aanval, verloor Nederland hun eerste set van dit WK: 23-25.

Set 2

Oranje begon goed aan de tweede set en nam een vroege 4-1 voorsprong. Met een monsterblock vergrootte Lohuis even later de voorsprong tot 9-4. Nederland liep verder uit en bleef de set domineren tot 22-14, maar zakte toen in. Puerto Rico scoorde vijf punten op rij en bracht het verschil terug tot drie punten. Daalderop maakte een einde aan de reeks (23-19), waarna Buijs Nederland twee punten later op setpunt bracht. Met een ace sleepte Lohuis de set voor Oranje binnen: 25-20.

Set 3

In de derde set ging het tot 5-5 gelijk op, waarna Nederland - mede dankzij killblocks van Daalderop en Lohuis - een 9-6 voorsprong nam. Met drie snoeiharde aanvallen op rij van Buijs liepen de volleybaldames verder uit naar 19-11. De setwinst kwam vervolgens geen moment meer in gevaar. Via het midden gaf Plak Nederland maar liefst acht setpunten. Daalderop sloeg de eerste voor Oranje binnen: 25-16.

Set 4

In de vierde set nam Puerto Rico een vroege 5-7 voorsprong. Selinger bracht vervolgens Dambrink binnen de lijnen, die direct een punt scoorde voor Oranje. Het was wederom de blokkering waarmee Nederland de voorsprong nam. Bij een stand van 8-8 blokkeerde Daalderop de aanval van Puerto Rico, waarna Lohuis een killblock noteerde voor de 10-8 voorsprong. Op 13-10 maakte Oranje het verschil door vijf punten op rij te scoren. De volleybaldames keken niet meer achterom en wonnen de set met een overtuigende 25-15.

Oranje domineerde vanavond vooral blokkerend. De ploeg van Avital Selinger noteerde maar liefst 19 blokkeringspunten. Daarvan waren er 8 afkomstig van Lohuis, Timmerman noteerde 4 killblocks. Lohuis, Daalderop en Buijs scoorden alle drie 16 punten voor Oranje.

Vrijdag tegen België
Oranje staat vrijdagavond om 20.00 uur tegenover België. De organisatie heeft ruimte gevonden om de capaciteit op de tribunes in het GelreDome uit te breiden, waardoor er weer tickets beschikbaar zijn voor deze wedstrijd. Kaarten zijn te koop op deze pagina.