De dameslijn van BTN slaat een nieuwe weg in. Naast het vaste team Stam/Schoon – dat vanzelfsprekend intact blijft – zijn de afgelopen weken vier andere dameskoppels gevormd. Bij de nieuwe dameskoppels is gezocht naar een balans tussen persoonlijke ontwikkeling en presteren.

Nieuwe koppels
Uit een groep van acht dames zijn de afgelopen weken vier koppels geformeerd. Zij zullen de komende weken samenspelen tijdens de Eredivisie Beach Tour (waar een ticket voor het EK Beachvolleybal te winnen is), het EK onder 22 en de  Continental Cup Finals (OKT) in Letland.

De teamsamenstelling ziet er als volgt uit:

  • Brecht Piersma & Wies Bekhuis
  • Kirsten Bröring & Emi van Driel
  • Desy Poiesz & Mila Konink
  • Lisa Luini & Noa Sonneville

Erik Nijland voor de groep
De nieuw geformeerde dameskoppels trainen onder leiding van oud-beacher Erik Nijland. De 32-jarige Nijland won als speler onder meer brons op de Pro Beach Tour in Den Haag (2022) en zilver op het NK indoor (2021 & 2022). In de periodes voorafgaand- en tussen de toernooien zal Nijland de trainingen leiden op Sportcampus Zuiderpark. Vorig jaar was Nijland onder andere eindverantwoordelijke tijdens het ‘Gouden WK’ van Brecht Piersma en Desy Poiesz.

Nijland: ‘Het is een mooie uitdaging. We hebben acht meiden die min of meer een individueel programma draaien. Het achterliggende doel van het programma is om weer een stabiele dameslijn te creëren. We hebben nu voor teamsamenstellingen gekozen waarvan wij denken dat de speelsters zich individueel het beste kunnen ontwikkelen. Dit moet uiteindelijk resulteren in een volwassen A-programma. Net zoals we dat bij de mannen kennen. We willen ons weer mengen in de wereldtop.

Vol programma
De nieuwe teams kunnen direct aan de bak. Er wacht een drukke zomer. Na de komende twee eredivisierondes – waar een EK-ticket te verdienen is – wacht een Futuretoernooi in Zwitserland. Een week later nemen Desy Poiesz & Mila Konink deel aan het EK onder 22 in Turkije. Weer een week later staat de Beach Volley Nations Cup Final in het Letse Jurmala op het programma. Op dat toernooi zullen Piersma/Bekhuis en Bröring/Van Driel een gooi doen naar een ticket voor Parijs.

Addertje onder het gras is dat – wanneer Nederland het OKT wint – aan de prestatieplicht van NOC*NSF moet worden voldaan. De sportkoepel hanteert de regel dat – naast het winnen van het OKT – minimaal een vijfde plaats moet worden behaald op een Elite 16 toernooi.

Evaluatie na OKT
Na de Beach Volley Nations Cup Final staat een evaluatiemoment op de rol. Daarin wordt de voortgang van de individuele speelsters als ook de ontwikkeling van de teams besproken. Wanneer blijkt dat een andere teamsamenstelling beter is voor de persoonlijk ontwikkeling van bepaalde speelsters zou het zo kunnen zijn dat het tweede deel van de zomer in andere samenstellingen wordt gespeeld. Die mogelijkheid wordt opengehouden.

Nijland: ‘Mocht een team zich plaatsen voor het EK Beach dan houden we dat team uiteraard in stand, maar voor – bijvoorbeeld – het EK onder 20 zouden we andere keuzes kunnen maken.’

EK Beach 2024 in Nederland
Aansluitend aan de Olympische Spelen in Parijs vindt van 13 t/m 18 augustus het EK Beachvolleybal plaats in Nederland. Aan het EK mogen bij de dames in totaal vier Nederlandse koppels meedoen.

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn