Peter Blangé (52) treedt per 1 februari 2017 in dienst bij de KNVB als prestatie- en innovatiemanager. Zijn belangrijkste taak is de KNVB, coaches en clubs te voorzien van innovatieve en wetenschappelijke inzichten. Hij gaat nauw samenwerken met de experts die betrokken zijn bij alle nationale teams. Blangé komt te werken op de afdeling voetbaltechnische zaken die onder leiding staat van technisch directeur Hans van Breukelen.

Van Breukelen: “In topsport gaat het om details en continu verbeteren. In de functie die Peter gaat vervullen staat dat centraal. Dat betekent niet dat hij het voetbalbeleid gaat bepalen, want dat doen onze coaches en de clubs. Wel wordt hij de verbindende man tussen het voetbal en de wetenschap. Zijn opdracht is om op basis van onderzoek en innovatie een bijdrage te leveren aan het verbeteren van de voetbalprestaties. Bijvoorbeeld op het gebied van bewegingswetenschappen, data-analyses of voedingsleer. Belangrijk vinden we ook dat hij de wetten van de topsport kent, de taal van topsporters spreekt en een enorme winnaarsmentaliteit heeft.”

Blangé over zijn aanstelling: “Eén procent verschil of een fractie van een seconde kan wedstrijden op het allerhoogste niveau beslissen. Onderzoek en innovatie kunnen er een bijdrage aan leveren om net dat verschil te maken. Ik kijk er naar uit daar samen met de voetbalexperts mee aan de slag te gaan. Voetbal moet te allen tijde centraal blijven staan.”

Carrière Blangé

Blangé had een rijke carrière in het volleybal. Hij speelde vijfhonderd interlands, speelde negen seizoenen in het buitenland (acht in Italië, één in Duitsland), nam deel aan vier Olympische Spelen en won in 1996 Olympisch goud. Na zijn actieve carrière was hij van 2006 tot en met 2010 bondscoach van het herenteam. Ook was hij coach van ORTEC Nesselande, waarmee hij drie landstitels en drie keer de nationale beker won.

Hij komt over van ORTEC Sports waar hij Manager Data Analytics & Innovatie was. In die functie maakte hij onder meer prestatie-analyses voor meerdere clubs uit het Nederlandse betaald voetbal. In 2014 werd hij voor twee jaar gedetacheerd naar het Team NL Innovation Center van NOC*NSF. Daar zette hij zich als labmanager in voor innovatie en topsportmonitoring. 

Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn
Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×