In navolging van Katja Stam en Raïsa Schoon hebben ook Stefan Boermans en Yorick de Groot zich geplaatst voor de halve finales van het Europees kampioenschap in Wenen. In hun eerste titeltoernooi bij de senioren versloegen ze in de kwartfinale het Tsjechische koppel Perusic / Schweiner met 2-1 (21-16, 16-21, 15-10). Morgenmiddag om 13.00 uur spelen ze tegen de Polen Kantor / Losiak voor een plaats in de finale.

Stefan Boermans (26) en Yorick de Groot (21) zijn aan hun tweede seizoen samen bezig en hebben dit jaar al menig topteam geklopt. Zo behaalden ze twee vijfde plaatsen in Cancún, waar ze de wereldkampioenen ook versloegen, en wonnen ze begin juli het viersterrentoernooi in het Zwitserse Gstaad door in de finale de nummer 2 van de wereld opzij te zetten.

Ook Ondrej Perusic (26) en David Schweiner (27) zijn aan een opmars bezig, zij staan vijfde op de wereldranglijst en zijn op het EK als tweede geplaatst. Ze wonnen het toernooi in Doha in maart en in de poulefase van het toernooi in Sotsji waren ze met 2-0 te sterk voor Boermans en De Groot. Een ontmoeting van de toekomst in het mondiale beachvolleybal.

Set 1
Het hoge krachtige blok van Stefan Boermans en het inzicht gecombineerd met de snelheid van Yorick de Groot in verdediging maakt het Nederlandse koppel tot een moeilijk te bespelen team. Daar kwamen de Tsjechen, die toch wel favoriet waren, in de eerste set achter. De Groot dook enkele prachtige ballen op en Boermans torende hoog boven de aanvallers uit. Met 21-16 pakten de mannen van Beachvolleybal Team Nederland de zege.

Set 2
In de tweede set namen de Tsjechen meer risico, serveerden met meer druk en gingen er ook in de aanval vol voor. Nadat Boermans onder het net geraakt werd door Schweiner na een onbesuisde aanval liep het even minder goed aan Nederlandse kant. De Tsjechen profiteerden van enkele fouten van Boermans en De Groot en trokken met 16-21 de stand gelijk.

Set 3
In de tiebreak schoten de Nederlanders uit de startblokken en liepen uit naar een 8-4 voorsprong. Drie punten op rij voor de Tsjechen brachten de spanning weer volop terug, maar Boermans en De Groot gaven geen krimp. Onverstoord bleven ze voluit spelen en in meerdere rally’s verdedigden ze en scoorden vanuit transitie.

Exemplarisch was de 12-9, waarin Yorick de Groot zijn eigen aanval verdedigde toen die uit het blok terugkwam. Boermans wist de bal hoog boven het net te leggen en met de precisie van een chirurg legde De Groot vervolgens de bal kort weg over het net. De mentale knak werd daar toegediend aan de Tsjechen, die op matchpoint de bal uitsloegen. Ze vroegen nog een challenge aan, maar die was tevergeefs: Stefan Boermans en Yorick de Groot wonnen de derde set met 15-10 en staan morgen in de halve finales.

Halve finale
Ze nemen het daarin op tegen de Polen Piotr Kantor en Bartosz Losiak. Dat team troffen ze een keer eerder, in Ostrava wonnen de Polen met 2-0. De wedstrijd is morgen om 13.00 uur en zal te zien zijn op Ziggo kanaal 13 en 14 en op Ziggo Sport Select.

Brouwer / Meeuwsen

Vanavond om 20.00 uur komen Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen nog in actie. Zij spelen hun kwartfinale tegen de Duitsers Nils Ehlers en Lukas Pfretschner. Die wedstrijd is live te zien op Ziggo kanaal 13 en Ziggo Sport Docu. Ook kun je kijken op EuroVolley.tv (€, 2,99).

Foto: CEV

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn