In de Maasport in Den Bosch staan op maandag 1 april Active Living Orion en Numidia VC Limax tegenover elkaar in de bekerfinale. Kan Orion de titel voor het eerst sinds 2017 weer in de wacht slepen, of schrijft Limax geschiedenis met de eerste bekerwinst in de clubhistorie?

Bekerhistorie
Numidia VC Limax, actief in de Eredivisie sinds het seizoen 2021/2022, staat voor het eerst in de clubhistorie in de finale van de Nationale Beker. Voor Active Living Orion is de bekerfinale geen onbekend terrein. De Doetinchemse ploeg stond al negen keer eerder in de finale en won de Nationale Beker driemaal, met hun meest recente overwinning in 2017.

Road to the finals
Orion presteerde sterk op weg naar de halve finale van de Nationale Beker, waarbij ze moeiteloos voorbij hun tegenstanders bewogen. In de achtste finale boekten ze een duidelijke 3-0 overwinning op Prima Donna Kaas Huizen. De kwartfinale bracht een Doetinchemse derby tegen het tweede herenteam van Orion, waarbij het team onder leiding van Dirk Sparidans opnieuw in drie sets zegevierde. De eerste echte test kwam in de halve finale in de vorm van regerend bekerwinnaar Nova Tech Lycurgus. Orion verloor de uitwedstrijd in Groningen, maar kwam sterk terug in de return en wist uiteindelijk via een golden set de plek in de finale te bemachtigen.

Limax verraste al vroeg in het toernooi door de bekerfinalist van vorig seizoen, Draisma Dynamo, in de achtste finale met 3-0 te verslaan. Vervolgens veegden ze Topdivisionist Sliedrecht Sport heren 2 van de baan, wat hen een halvefinaleplek opleverde. Voor de halve finale keerden ze terug naar Sliedrecht, deze keer voor een duel met het eerste herenteam. Limax behield hun ongeslagen status in het bekertoernooi door beide ontmoetingen te winnen, de eerste in drie sets en de tweede in vier sets, en claimden zo een plek in de finale.

Onderlinge balans
Orion en Limax stonden dit seizoen al vier keer tegenover elkaar: twee keer in de reguliere competitie en twee keer in de A-poule. Limax tekende voor de eerste nederlaag van Orion in hun eerste confrontatie, maar de Doetinchemmers wonnen de drie duels die daarop volgden. Orion, dominant in zowel de reguliere competitie als in de A-poule, eindigde beide keren bovenaan de ranglijst. Limax eindigde als derde in de reguliere competitie en werd vierde in de A-poule, maar kampt al een tijd met blessureleed in het team. In de bekerfinale hoopt Guido Görtzen met een sterke ploeg aan te kunnen treden.

Livestream
De finale begint om 12.30 uur. Niet aanwezig in Den Bosch? Kijk dan live mee via de livestream op nos.nl. NOS zal beide bekerfinales ook gedeeltelijk live uitzenden op NPO1.