De TeamNL Volleybaldames zijn in hun derde VNL-wedstrijd tegen een harde 0-3 nederlaag aangelopen. Tegen Polen – momenteel de nummer vijf van de wereldranglijst – vloog Nederland aan het begin van iedere set uit de startblokken, maar in het restant van de set was het verval te groot.

Polen
Polen won vorig jaar de wedstrijd om het brons tijdens de Nations League Finals. In de kleine finale werd de Verenigde Staten verslagen. De Poolse dames sloegen zich vorig jaar tijdens het OKT in eigen land naar Parijs 2024. In aanloop naar de VNL van dit jaar werd door Nederland twee keer tegen Polen geoefend. Dat resulteerde in zowel een winst- als verliespartij.

Startopstelling
Sarah van Aalen (spelverdeler), Celeste Plak (diagonaal), Anne Buijs en Marrit Jasper (passer/lopers), Indy Baijens Eline Timmerman (middens) en Florien Reesink (libero).

Eerste set
De eerste set is er een met twee gezichten. Aan de hand van aanvoerder Anne Buijs loopt Nederland uit naar een 8-4 voorsprong. Het dwingt de bondscoach van Polen tot een time-out. Na die onderbreking plaats Polen zich via een paar sterke beurten van de servicelijn naast Nederland. De ploeg van bondscoach Koslowski krijgt het wat lastiger in de passing. Vanaf 14-14 neemt Polen de leiding over. Wanneer Polen de twintig punten aantikt, ziet Koslowski zich genoodzaakt om zijn ploeg voor de tweede keer naar de kant te halen. Niet lang na opnieuw een Poolse time-out komt Polen via Stysiak op setpoint. Op dat moment maakt Nova Marring haar opwachting. Ze lost Anne Buijs af. Het eerste setpoint weet Nederland nog weg te werken, maar via de Nederlandse handen wordt het tweede setpoint binnengehaald.

Tweede set
In de tweede set vliegt Nederland opnieuw uit de startblokken. Via een bekeken ace van Eline Timmerman heeft Nederland zelfs een 7-2 voorsprong te pakken. Het dwingt Polen tot een time-out. Na drie Poolse punten op rij is het nu Koslowski die moet bijsturen. Bij 8-8 is de Nederlandse voorsprong als sneeuw voor de zon verdwenen. Het is tijd voor de dubbele wissel. Laura Dijkema en Elles Dambrink maken hun entree. Bij 12-15 drukt Koslowski opnieuw op de time-out-knop. In de slotfase van de set is – aan de hand van Marrit Jasper – sprake van een heuse wederopstanding. Via liefst zeven punten op rij neemt Nederland de leiding weer over. bij 23-23 slaat Anne Buijs Nederland op setpoint. Dat wordt niet benut. Twee punten later is het Polen dat de set kan beslissen. Via een bekeken boogballetje van Stysiak slaan zij direct toe.

Derde set
Net als in de eerste twee sets is het Nederland dat in de openingsfase het betere van het spel heeft. Met Kirsten Knip en Jolien Knollema in de ploeg lukt het de TeamNL Volleybaldames echter opnieuw niet om de opgebouwde voorsprong vast te houden. Tot 16-16 weet Nederland in het spoor van de Poolse dames te blijven. Daarna is Polen ontketend en komt Nederland er niet meer aan te pas. Bondscoach Koslowski is in zijn tweede time-out van de set duidelijk. Hij eist dat het afgelopen moet zijn met de ‘makkelijke’ tipballen. Het mag niet meer baten. Bij 17-24 is het Polen dat een sloot aan matchpoints heeft. Piasecka verzilverd het tweede matchpoint toe.

Nederland – Polen: 0-3 (20-25, 24-26, 18-25)

Wereldranglijst
Door de nederlaag tegen Polen levert Nederland 7,12 punten in op de wereldranglijst. Morgen om 13.00 uur wacht de laatste wedstrijd uit de eerste speelweek. Duitsland is de tegenstander.