De TeamNL Volleybaldames hebben hun winnende reeks op het olympisch kwalificatietoernooi voortgezet. In een zinderende wedstrijd tegen China - de nummer zes van de wereld - kwam Nederland meermaals terug uit geslagen positie om de wedstrijd in een zinderend slot naar zich toe te trekken.

China

De Chinese dames staat op de zesde plek van de wereldranglijst. China behaalde zilver tijdens de meest recent editie van de VNL. In de finale verloor China in het Amerikaanse Arlington van Turkije. Begin september ging China bij het Aziatische kampioenschap ook met het zilver aan de haal. Afgelopen VNL versloeg China Nederland met 1-3 in het Japanse Nagoya.

Startopstelling

Bondscoach Felix Koslowski begon tegen China met zijn vertrouwde startopstelling: Sarah van Aalen (spelverdeler), Celeste Plak (diagonaal), Nika Daalderop en Marrit Jasper (passer/lopers), Juliet Lohuis en Indy Baijens (middens) en Florien Reesink (libero).

Set 1

De TeamNL Volleybaldames begonnen de openingsset met een ace van Sarah van Aalen. Helaas bleek de flitsende start geen voorbode voor een soepel verlopende set. Na een 4-4 stand loopt China weg bij Nederland. Uiteindelijk loopt het verschil bij het ingaan van de eindfase van de set op tot een verschil van vijf. Via een blokkering van Yuan komt China bij 24-18 op setpoint. Op matchpoint krijgt Nederland de bal niet goed verwerkt waardoor de set naar China gaat. Exemplarisch voor het spel van Nederland in de eerste was misschien wel het feit dat spelverdeelster Sarah van Aalen met vier punten de meest scorende speelster was.

Set 2

In het begin van de tweede set geven Nederland en China elkaar weinig toe. Na zestien gespeelde punten neemt China voorzichtig wat afstand. Bij 14-17 krijgen Laura Dijkema en Elles Dambrink speelminuten. Eerder in de set had ook Jolien Knollema al haar entree gemaakt. Via Dambrink en Jasper komt Nederland bij 18-20 terug tot twee punten. Even later is het verschil bij 21-22 nog maar een. In de slotfase overleeft Nederland drie matchpoints en lijkt het bij 25-24 op matchpoint te komen. De bal schampt echter de arm van Knollema. Met het vierde setpoint gaan de Chinese dames zorgvuldiger om en zo valt de tweede set van de wedstrijd hun kant op.

Set 3

In set nummer drie zijn beide ploegen opnieuw aan elkaar gewaagd. Nederland bijt zich langzaam maar zeker vast in de wedstrijd. Een 6-9 achterstand wordt via onder meer een ace van Baijens, een rake klap van Plak en een kill block maakt Nederland omgebogen naar een 10-9 voorsprong. Vanaf dat moment geeft Nederland de leiding niet meer uit handen. Via Celeste Plak komt Nederland bij 24-18 overtuigend op setpoint. Na een foute service van Sarah van Aalen is het Marrit Jasper die met haar vijfde punt van de set zorgt dat Nederland aansluiting heeft bij China.

Set 4

Vol goede moed beginnen de TeamNL Volleybaldames aan de vierde set. Na een 1-0 voorsprong is het China dat de set domineert. Na de 11-13 van Jolien Knollema maakt China maar liefst vijf punten op rij. Bij het ingaan van de slotfase van de set is het verschil opgelopen tot zeven punten in het voordeel van China Vanaf 15-22 mag gerust gesproken worden over het mirakel van Ningbo. Op de serve van Lohuis komt Nederland terug tot 20-22. Bij 21-24 overleeft Nederland drie matchpoints. Vervolgens haalt Nederland via een sterke blokkering van Nika Daalderop het setpoint binnen. Daarna is het Indy Baijens die de feestvreugde compleet maakt.

Set 5

In het begin van de beslissende vijfde set neemt China bij 2-4 en 3-6 een voorsprong. Via Knollema, Jasper en Baijens staat Nederland even later weer naast China. Daarna is het opnieuw China dat uitloopt naar 11-8. Via rake klappen van Jasper en Knollema en een blokkering van Celeste Plak staan Nederland en China bij 11-11 weer naast elkaar. Vier punten lang weet geen van de ploegen afstand te nemen. Bij 13-13 is het de Chinese Zhong die de bal uit serveert. En zo komt Nederland op matchpoint. Uiteindelijk is het de 20-jarige Jolien Knollema uit Haren die de TeamNL Volleybaldames na 144 minuten die winst bezorgt.

Nederland 3-2 China (18-25, 24-26, 25-19, 26-24, 15-13)

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn