De TeamNL Volleybaldames hebben hun eerste oefeninterland in aanloop naar de belangrijke Oranjezomer achter de rug. In Sportcentrum Arcus in Wijchen moesten de talenten van de TeamNL Volleybaldames vol aan de bak tegen een zeer ervaren Roemeense ploeg. Na vijf sets stapte de grotendeels uit debutanten bestaande Oranjeploeg als winnaar van het veld.

Startopstelling
Eindverantwoordelijken Eric Meijer en Gil Ferrer Coutino kozen voor de volgende startopstelling: Sarah van Aalen (spelverdeler), Iris Scholten (diagonaal), Fleur Savelkoel en Jet Kok (passer/lopers), Juliet Lohuis en Britte Stuut (middens) en Hester Jasper (libero).

Eerste set
Nadat gelegenheidsaanvoerder Sarah van Aalen de toss had gewonnen, was het diezelfde Van Aalen die de eerste bal in het spel bracht. Op haar serve werden de eerste drie punten binnengehaald. Bij een 12-7 voorsprong voor Nederland is het de Roemeense bondscoach die als eerste naar een time-out grijpt. Die sorteert niet het gewenst effect. Bij 17-9 volgt opnieuw een time-out. Na vier Roemeense punten op rij, zijn het nu de Nederlandse coaches die ingrijpen. Via een slimme doortikbal van Sarah van Aalen is het Nederland dat het eerst bij de 20 punten is (20-17). Een uitgeslagen serve van Roemenië levert Nederland bij 24-20 setpoints op. Juliet Lohuis beslist de eerste set vanaf de servelijn.

Tweede set
Nederland begint in dezelfde opstelling aan de tweede set. Roemenië komt 1-3 voor. Bij 6-6 staan Nederland en Roemenië weer naast elkaar. Bij een 10-14 achterstand halen Meijer en Ferrer Coutino de ploeg naar de kant. Die ingreep heeft niet direct het gewenste effect. Roemenië loopt uit naar 10-19. Nederland is zoekende. Het is in die fase dat Romy Brokking, Hyke Lyklema en Nicole van de Vosse op het toneel verschijnen. Roemenië laat zich echter niet van de wijs brengen. Bij 11-21 is het opnieuw time-out-tijd voor Nederland. In de eindfase van de tweede set zet Nederland nog een puntenreeks neer, maar bij 17-24 is het Roemenië dat zeven setpoints heeft verzameld. Bij 18-24 zorgt een foute serve voor het einde van de set.

Derde set
Aan het begin van de derde set zien we opnieuw een nieuwe naam binnen de lijnen. Susan Schut mag haar kunsten laten zien. Ook Marije ten Brinke komt binnen de lijnen. Roemenië trekt het goede spel uit de tweede set door. Bij 3-9 zien Meijer en Ferrer Coutino zich opnieuw genoodzaakt om de ploeg naar de kant te halen. Veertien punten later – bij 11-14 – is het Roemenië dat om een onderbreking verzoekt. Daarna is het Ten Brinke-tijd. Via een uitstekende servereeks van de middenspeelster komt Nederland bij 14-15 langszij. Vanaf dat moment heeft Nederland weer het momentum. Als Ten Brinke is uitgeserveerd, staat Nederland vier punten los (19-15). Via een sterk blok van opnieuw Ten Brinke komt Nederland bij 24-17 op setpoint. Op setpoint herhaalt Ten Brinke haar kunstje van een punt eerder waardoor Nederland de derde set  met 25-17 naar zich toehaalt. 

Vierde set
In de vierde set zien we nog maar eens twee nieuwe namen op de vloer. Sjakkie Donkers en Suus Gerritsen maken hun opwachting. Dat feit ten spijt lukt het Nederland in de opening van de vierde set niet om de goede lijn uit de vorige set door te trekken. Roemenië neemt langzaam afstand. Bij 8-15 is het tijd voor overleg aan de kant van Nederland. Nederland komt terug tot 13-17. Daarna is het Roemenië dat de vierde set relatief eenvoudig uitspeelt.

Vijfde set
De beslissende vijfde set wordt gestart met Pippa Molenaar op de libero-positie. In het begin van de vijfde set neemt Roemenië afstand (2-6). Als Sanne Konijnenberg in de ploeg komt, kruipt Nederland langzaam richting Roemenië. Wanner de ploegen van kant wisselen, staat Roemenië met 5-8 voor. Daarna stelt Nederland orde op zaken. Via een kneiterharde ace van Susan Schut komt de stand op: 11-11. Roemenië probeert de Nederlandse jonkies van de wijs te brengen door naar een time-out te grijpen. Als Nederland even later 13-12 voorstaat, is opnieuw een time-out aanvragen het enige dat de Roemeense coach nog kan doen. Via miscommunicatie aan de kant van Roemenië komt Nederland bij 14-12 op matchpoint. Het eerste matchpoint wordt nog weggewerkt, maar een punt later bezorgt Sjakkke Donkers Nederland de winst.

Nederland – Roemenië: 3-2 | 25-20, 18-25, 25-17, 16-25, 15-13

Morgenavond treffen Nederland en Roemenië elkaar opnieuw. Dan is Nationaal Sportcentrum Papendal het decor. Die wedstrijd zal achter gesloten deuren plaatsvinden. Later deze week reist de ploeg naar Polen voor de laatste voorbereidingen. Op 14 mei wacht de eerste VNL-wedstrijd.

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn