Na ruim zes jaar trekt algemeen directeur Guido Davio de deur van de Nevobo achter zich dicht. “Ik laat een sterke organisatie met ambitie achter, die zich ook bewust is van haar rol in het maatschappelijke veld.”

Toen hij in oktober 2016 Joëlle Staps opvolgde als algemeen directeur van de Nevobo, had de volleybalsport, zo zegt Davio, zichzelf weer ‘behoorlijk op de kaart gezet’.

“We hebben in 2015 een prachtig WK Beachvolleybal en EK volleybal in Nederland gehad, de Volleybaldames hadden zich met een vierde plaats van hun beste kant laten zien in Rio, waar we ook nog een olympische medaille in beachvolleybal hadden gewonnen.”

Davio kon toen alleen nog maar hopen dat het nieuwe elan nog even zou aanhouden. Hij werd niet teleurgesteld. “We durfden ook voorzichtig te dromen van een WK indoor, dat vorig jaar onze verwachtingen overtrof en met Volley 2018 hebben we later ook een uniek evenement neergezet. Er zat, toen ik kwam, veel ambitie in de organisatie en die positieve lijn is alleen maar doorgezet.”

Autonomie

Maar als je hem vraagt naar wat hem trots heeft gemaakt in de afgelopen jaren, dan benoemt Davio een ander succes. “Hoe we binnen de organisatie versneld de autonomie op diverse afdelingen hebben doorgevoerd en dat we als directie ook op de besluitvorming van medewerkers kunnen vertrouwen. Ik ben trots op hoe de organisatie zich heeft doorontwikkeld.”

Fundament

Een dergelijk proces, benadrukt Davio, valt de buitenwereld niet snel op. “Die ziet alleen het succes van de nationale teams en prachtig georganiseerde toernooien zoals het wereldkampioenschap vorig jaar, maar het een is niet belangrijker dan het ander. Alleen minder zichtbaar. Maar de organisatie is wel het fundament waarmee je 100.000 volleyballers raakt, omdat het gaat over de clubs, lidmaatschap, trainers. Het begint en gebeurt allemaal bij de verenigingen, op lokaal niveau. Daar bepaalt een trainer of iemand met plezier terugkomt. Wij faciliteren dat, maar op lokaal niveau zitten de mensen die het verschil maken.”

Bagage

Die gedachte en de ervaring die hij de afgelopen jaren daarin heeft opgedaan, gaat hem van pas komen in zijn nieuwe functie als directeur Sportparticipatie NOC*NSF. “Ik zal er dan fysiek iets verder van afstaan, maar ik heb bij de volleybalbond en daarvoor ook bij de hockeybond vanuit verschillend perspectief gezien hoe belangrijk genieten van sport en bewegen is en die bagage van de afgelopen elf jaar neem ik mee.”

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn