De Nederlandse volleybalsters hebben ook hun tweede wedstrijd in de Volleyball Nations League verloren. Oranje dolf woensdagavond in Belgrado met 3-1 het onderspit tegen Turkije. Het Turkije van bondscoach Giovanni Guidetti won vorig jaar nog verrassend zilver in de Volleyball Nations League. Donderdag sluit Nederland het eerste VNL toernooi in Belgrado af met de wedstrijd tegen Zuid-Korea.

Opstelling

Bondscoach Jamie Morrison had zijn basisopstelling op een positie gewijzigd ten opzichte van het verloren openingsduel tegen Servië. Passer/loper Nicole Oude Luttikhuis werd beloond voor haar goede invalbeurt van dinsdag en begon op de positie van Nika Daalderop. De overige zes speelsters bleven dezelfde: Laura Dijkema (spelverdeler), Indy Baijens (diagonaal), Marrit Jasper (passer/loper), Juliët Lohuis en Eline Timmerman (middens) en Myrthe Schoot (libero).

Gedurende de wedstrijd zou Annick Meijers succesvol invallen op de diagonaal positie. Ook Anniek Siebring en Hester Jasper kregen kortstondig speeltijd.

1e set

Oranje begon lekker aan de wedstrijd tegen Turkije en ging in de eerste technische time-out met 8-6 aan de leiding dankzij een ace van Baijens en een killblock van Timmerman. Blokkerend hielden beide teams elkaar in evenwicht in deze eerste doorgang, waardoor de stand gelijk op bleef gaan.

Tot 19-17 stond Nederland aan de goede kant van de score, maar de mooie voorsprong smolt als sneeuw voor de zon. Oranje kon geen vuist meer maken en verloor de set met 22-25.

2e set

In de tweede set was het verschil groter in het voordeel van Turkije. De speelsters van bondscoach Morrison hadden moeite om de bal aan Turkse zijde op de grond te krijgen en Nederland verloor de set met 14-25 nadat Timmerman werd afgeblokkeerd.

3e set

Met Annick Meijers op de positie van Baijens ging het beter draaien bij Nederland in set drie. Meijers kwam goed en fel binnen de lijnen en mede dankzij haar scores knokte Oranje zich terug in de wedstrijd. Ook de WK-gangers Nicole Oude Luttikhuis en Juliët Lohuis maakten een sterke indruk. Nederland won de set met 25-21 en dwong zo in ieder geval een vierde set af.

4e set

Oranje begon dramatisch aan de vierde set en keek direct tegen een 0-6 achterstand aan. Na een knappe inhaalrace werd de aansluiting gevonden op 12-13, na een ace van Lohuis. Dichterbij zou Nederland echter niet komen. Het was de Turkse Ebrar Karakurt die met een knappe sprongserviceserie het definitieve verschil maakte (12-19). Deze achterstand kwamen de volleybaldames niet meer te boven.

Donderdag tegen Zuid-Korea

Nederland speelt donderdag om 17.00 uur haar laatste groepswedstrijd in Belgrado tegen Zuid-Korea. Het Aziatische land verloor ook haar eerste twee duels. De wedstrijd Nederland – Zuid-Korea is opnieuw live te zien op Ziggo Sport (kanaal 14).

Nederland – Turkije 1-3 (22-25, 14-25, 25-21, 15-25)

Foto: FIVB

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn