Hoewel meer aanvalspunten werden gemaakt dan de tegenstander verloren de Volleybaldames vandaag in de Nations League toch met 3-2. In het duel met de Dominicaanse Republiek deed het foutenpercentage Oranje de das om.

Na twee duidelijke nederlagen tegen Duitsland en Brazilië in de Volleyball Nations League waande TeamNL zich zeker niet kansloos tegen de Dominicaanse Republiek. De nog niet compleet aantredende Volleybaldames begonnen, met Dijkema, Dambrink, Marring, Baijens, Knollema, Timmerman en Knip in de basis, evenwel slordig aan de wedstrijd. Aan serve en de pass maakte Nederland te veel fouten, waardoor de nummer ten van de wereld vrij makkelijk kon uitlopen naar 19-10. Dat gat was niet meer te dichten: 25-18.

Discussie

In de tweede set ging het een stuk beter maar leek de ploeg van Felix Koslowski even van slag toen op een 15-13 voorsprong na een lange discussie een punt aan de Dominicaanse Republiek werd toegekend. Oranje gaf de voorsprong uit handen, maar na het inbrengen van spelverdeelster Sarah van Aalen kreeg het team toch weer vat op de opponent met een knappe setwinst tot gevolg (22-25).

Verval

Het verval keerde terug in de derde set (25-18) en ook de vierde set begon Nederland allesbehalve goed (8-3). Maar dat bleek niet onoverkomelijk te zijn. Na een paar blocks en een aanval van Indy Baijens trok Nederland op 17-17 stand weer gelijk om daarna boven de 20 hard toe te slaan. Daardoor mocht Nederland voor het eerst deze week in Nagoya aantreden voor een vijfde set, waarin de Volleybaldames lang tijd gelijke tred hielden met de Dominicaanse Republiek, dat eerder met 3-1 van Japan had verloren en met 3-2 van Bulgarije gewonnen.

Tekort gedaan

Maar een foutservice van Eline Timmerman (12-10) en een afgekeurde set-up van de net ingevallen Laura Dijkema (13-11) haalden in een cruciale fase de angel uit het spel van Oranje, dat de beslissende set met 15-11 verloor. Wel behaalde Nederland daarmee het eerste punt in de VNL. Uit de statistieken van de wedstrijd bleek ook dat Nederland zichzelf tekort had gedaan. Het scoorde in aanvallen een punt meer (63) dan de tegenstander, maar daar stonden maar liefst vijftien servicefouten tegenover. Elles Dambrink was met 24 punten gedeeld topscorer van de wedstrijd.

Morgen China

Morgen spelen de Volleybaldames de laatste wedstrijd in Nagoya tegen het sterke China (08.40 uur NL-tijd), waarna de VNL voor Oranje op 14 juni in Hongkong wordt hervat met een wedstrijd tegen Turkije.