De Nederlandse volleybalsters zijn de tweede groepsfase van het WK begonnen met een overwinning op Argentinië. Na een moeizame eerste set won Oranje het duel met 3-1 (22-25, 25-18, 25-12 en 25-13). Donderdagavond staat de ploeg van bondscoach Avital Selinger tegenover China.

Basisopstelling
Bondscoach Avital Selinger begon tegen Argentinië met: Britt Bongaerts (spelverdeler), Celeste Plak (diagonaal), Anne Buijs en Nika Daalderop (passer/lopers), Eline Timmerman en Juliet Lohuis (middens) en Myrthe Schoot (libero). Marrit Jasper en Laura Dijkema vielen in. Elles Dambrink verving vanaf de tweede set Celeste Plak.

Oranje opende het duel tegen Argentinië met een vroege 7-4 voorsprong. Na veel lange rallies waarin Nederland amper tot scoren kwam, nam Argentinië even later de leiding: 7-9. De Nederlandse volleybalsters kwamen via een driemeteraanval van Daalderop en een killblock van Timmerman terug tot 15-15, maar het voordeel bleef aan Argentijnse zijde. Onder aanvoering van diagonaalspeelster Erika Mercado, die de openingsset 10 punten scoorde, creëerde de ploeg drie setpunten. De eerste werd direct benut voor een 0-1 voorsprong in sets.

Selinger begon de tweede set met dezelfde opstelling, maar bracht op 2-3 Dambrink binnen de lijnen. Met twee aanvalspunten van de diagonaalspeelster en twee killblocks van Timmerman liep Nederland even later uit naar 12-8. In het verloop van de set scoorde Dambrink nog eens zes punten voor Oranje, dat de slotfase inging met een comfortabele voorsprong. Daalderop bracht Nederland op setpunt, waarna de aanval van Mercado buiten de lijnen viel: 25-18.

Op de service van Daalderop liep Oranje in de derde set al snel uit naar 8-2. Na een aanvalspunt én killblock van Timmerman vergrootte Oranje het gat even later tot 15-4. De ploeg van bondscoach Avital Selinger speelde de set vervolgens overtuigend uit. Verschillende wisselspelers kwamen binnen de lijnen voor Argentinië, maar ook zij konden het verschil niet maken. Op 17-6 kwam Marrit Jasper het veld in voor Oranje. Ze serveerde direct een ace en leverde in de daaropvolgende rally’s perfecte passes af voor Bongaerts. Via een killblock van Lohuis en een ace van Daalderop kwam Oranje op setpunt (24-10). Argentinië werkte twee setpunten weg, waarna Buijs het met een blok afmaakte: 25-12.

De Argentijnse ploeg zette meer druk aan in het begin van de vierde set, maar scoorde vanaf 16-13 geen enkel punt meer. Met veel aanvalskracht van Buijs en een sterke blokkering van Timmerman sleepte Oranje de overwinning met een overtuigende 25-13 binnen. Met 16 aanvalspunten, 2 killblocks en 3 aces werd Daalderop topscorer van de wedstrijd. Buijs volgde met 18 punten. Timmerman maakte 11 van de 16 blokkeringspunten voor Oranje.

Donderdag tegen China

Op donderdag speelt Oranje tegen China. Met 12 punten uit vier wedstrijden staat de Aziatische ploeg momenteel op de derde plek in Poule E. Kaarten voor de wedstrijden zijn hier verkrijgbaar.