De Nederlandse volleybalsters hebben hun zegetocht in de Volleyball Nations League vandaag voortgezet. Oranje won verrassend met 3-0 van Japan, gastland van de Olympische Spelen en de nummer vijf van de wereldranglijst. Het team van bondscoach Avital Selinger speelde zeer gedisciplineerd volleybal, en blijft met vijf zeges en twee nederlagen meedraaien in de top van de ranglijst.

Opstelling

Britt Bongaerts (spelverdeler), Elles Dambrink (diagonaal), Nika Daalderop en Anne Buijs (passer/lopers), Eline Timmerman en Juliët Lohuis (middens) en Myrthe Schoot (libero).

1e set

Nederland overrompelde Japan vanaf het begin van de wedstrijd en ging naar de kant voor de eerste technische time-out met een 8-4 voorsprong. Japan wist zich geen raad met de enorme Nederlandse servicedruk, en kon niet voorkomen dat het team van Selinger bij de tweede verplichte onderbreking de voorsprong al had uitgebouwd naar 16-9.

In de slotfase verkleinde Japan het gat nog tot 22-19, maar dankzij meerdere scores van Nika Daalderop ging de openingsset met 25-22 naar Nederland.

2e set

In de tweede set kwam Japan, dat al decennia tot de wereldtop behoort, het beste uit de startblokken: 1-4. Avital Selinger bracht op dit moment Marrit Jasper in voor Anne Buijs. Nederland herstelde zich knap en ging op 8-7 zelfs weer aan de leiding. Ook in de tweede technische time-out was het verschil een punt in Nederlands voordeel: 16-15.

Oranje wisselde in deze set harde smashes opvallend vaak af met tactische tipballen. Deze tactiek pakte zeer goed uit, keer op keer waren de Japanse verdedigsters te laat bij de bal. Na een ace van Nika Daalderop wonnen de volleybaldames de tweede set met 25-20.

3e set

In de derde set speelde Oranje heerlijk vrijuit tot het een 18-11 voorsprong bereikte. Hierna volgde een slordige fase, waarin Nederland niet meer tot scoren kwam en Japan kon terugkomen tot 21-20.

Selinger bracht Buijs terug, en die sloeg koud van de bank direct haar eerste set-up hard binnen. Enkele punten later scoorde ze opnieuw. Na bewezen diensten mocht Buijs weer terug naar de bank en kwam Marrit Jasper weer in het veld.

Mede dankzij een enorm belangrijke redding van de Friese passer/loper kwam Oranje op matchpoint: 24-22. Japan werkte nog een matchpoint weg, maar even later was het uitblinker Nika Daalderop (vandaag 22 punten) die 25-23 scoorde en de eindstand op 3-0 bepaalde.

Maandag om 18.00 uur tegen Polen

Maandagavond om 18.00 uur speelt Oranje tegen Polen, medeorganisator van het WK 2022. Deze wedstrijd is live te zien op Ziggo Sport, Ziggo Sport Select en Ziggo Sport Docu.

Nederland – Japan 3-0 (25-22, 25-20, 25-23)