De Volleybaldames hebben zich op het EK dankzij een zwaarbevochten zege (3-1) op Frankrijk verzekerd van de eerste plaats in groep D. Makkelijk ging het niet, maar de bankspeelsters aan de kant van Oranje maakten op cruciale momenten het verschil. “Een échte teamprestatie”, noemde international Celeste Plak het dan ook.
Morgen wacht TeamNL Volleybaldames in Estland nog een laatste groepswedstrijd tegen Finland, maar door het resultaat van vandaag kan de ploeg van Felix Koslowski de eerste plek in groep D niet meer ontgaan.
Na drie relatief simpele overwinningen op Spanje, Slowakije en Estland trof Oranje in Frankrijk een tegenstander, die de eerste vier wedstrijden op het EK had gewonnen.
Het was de eerste krachtmeting met een op papier enigszins gelijkwaardige tegenstander. In de groep van zes is Frankrijk (14) na Nederland (10) de hoogstgeplaatste ploeg op de wereldranglijst.
Niet vreemd dat Les Bleues dan ook vooraf werden bestempeld als de voornaamste concurrent voor de eerste plaats in de groep, die als bijkomend voordeel heeft dat in volgende (knock-out)ronde de nummer 4 uit groep D de tegenstander is.
Taaie opponent
Bondscoach Felix Koslowski stuurde in de eerste set spelverdeelster Sarah van Aalen, Juliët Lohuis, Nika Daalderop, Celeste Plak, Jolien Knollema, Indy Baijens en libero Florien Reesink als basisteam het veld in. Frankrijk bleek gaandeweg inderdaad de taaie opponent, waar Nederland maar geen afstand van kon nemen. In de eerste set hield de Franse ploeg zich onder meer door een stevige servicedruk goed staande. Op 20-22 kon Frankrijk evenwel niet doordrukken en even later werd het belang van een sterke bank onmiskenbaar duidelijk. De in de ploeg gekomen Marrit Jasper zette Oranje met een ace op setpoint en tekende daarna ook voor het winnende punt (25-23).
Wie had verwacht dat Nederland hierdoor in de tweede set wat meer grip zou krijgen op de Franse ploeg kwam bedrogen uit. De Fransen kwamen snel op voorsprong en Nederland maakte te veel slordige fouten om het snel te kunnen omdraaien. Daar had het in de middenfase van de set Celeste Plak voor nodig. Maar ook daarna slaagde het Nederlands team er niet in om door te drukken en kwam het alsnog op een bloedstollende slotfase aan, waarin Jasper weer een hoofdrol voor zich opeiste en Van Aalen met een ace voor opluchting aan Nederlandse zijde zorgde (27-25).
Waarschuwing
Daarmee was het Franse verzet allerminst gebroken maar moet eerlijkheidshalve daarbij vermeld worden dat Nederland de opleving van de equipe van coach Emile Rousseaux in de derde set ook iets te makkelijk toestond. “We hadden deze tegenstand verwacht en we zullen weer dezelfde effort moeten brengen. We beginnen weer op nul”, sprak Koslowski na de tweede set al met een waarschuwende toon, maar de boodschap werd niet gehoord door zijn speelsters. Nu kon het, ondanks een goede invalbeurt van Nova Marring en wat Plak Power, niet worden rechtgebreid an het einde van de set, waardoor de hoop van Frankrijk op meer werd gevoed: 21-25.
Teamprestatie
Het leek in de vierde set op 18-22 uit te draaien op een tiebreak, maar op miraculeuze wijze kwam het niet zo ver. Nika Daalderop verkleinde het gat met twee aces en dat bracht de Fransen van hun stuk. Ze konden zichzelf verwijten dat ze Nederland wel vaak op de pijnbank legden, alleen niet de duimschroeven genoeg aandraaide. Nederland ontsnapte uit de wurggreep, wéér mede dankzij Jasper en Plak stond aan het einde nogmaals op: 26-24.
“We wisten dat we een technisch vaardig team vol passie tegenover ons zouden krijgen”, zei Celeste Plak na afloop. “Daar hadden we iets extra’s voor nodig en vandaag was dat de bank, die ons heeft geholpen om te blijven vechten, om erin te blijven geloven en het verschil maakte. Dit was echt wat je noemt een teamprestatie.”
Groepswinst
Het was de vierde zege op rij van TeamNL Volleybaldames in Tallinn en daarmee werd de groepswinst veiliggesteld. Morgen volgt nog een laatste wedstrijd tegen Finland, maar de ploeg van Koslowski kan zich al een beetje opmaken voor een achtste finale in Florence tegen de nummer vier uit groep B met Italië, Bulgarije, Roemenië, Zwitserland, Bosnië en Herzegovina en Kroatië.