De eerste drie punten in de Nations League zijn binnen voor de Lange Mannen. Tegen Cuba klaarde de ploeg van bondscoach Roberto Piazza de klus in drie sets.

Cuba is nog niet het topland van weleer, maar wel duidelijk op de weg terug. Nu het is teruggekeerd in de Nations League wil de nummer 13 van de wereld beetje bij beetje terrein winnen. Dan is Nederland, de huidige nummer 12 van de wereld, een eerste target.

Knop om

Maar Cuba, dat zijn eerste wedstrijd in Ottawa met 3-2 van Canada verloor, trof een Oranje dat zichzelf na de redelijk kansloze nederlaag tegen de Verenigde Staten had opgeraapt. “De nederlaag tegen de Verenigde Staten was natuurlijk niet helemaal onverwacht, maar we hebben de knop snel omgezet en zijn deze wedstrijd met vertrouwen ingegaan”, aldus passer/loper Maarten van Garderen.

De meeste spanning zat in de eerste set waarin Nederland na een 20-17 twee setpoint op eigen service niet kon verzilveren en er daarna op 25-26 nog één tegen kreeg. Maar Van Garderen en Nimir Abdelaziz sloegen drie punten op rij binnen om die set met 28-26 te winnen.

Juichen

Bravoure

Dat zorgde zichtbaar voor opluchting aan Nederlandse zijde. In de tweede set had Nederland het weliswaar lastig met de servicedruk van onder andere Jaime Jesus Herrera, maar bracht invaller Bennie Tuinstra aan het einde van die set wat bravoure binnen de lijnen die misschien wel het verschil maakte (25-23).

In de derde set stond Oranje ook grotendeels een voorsprong. Toch wilde Piazza bij 12-10 in een time-out even zijn punt maken. Hij duldde, zo zei de Italiaan luid en duidelijk, geen show, maar wilde dat zijn ploeg het clean afmaakte. En dat gebeurde, ook al duurde het vooral vanwege een challenge heel lang voordat Nederland zijn eerste matchpoint kreeg en direct benutte.

Uitdaging

“Dit is goed voor de punten en goed voor het vertrouwen”, aldus Van Garderen, die met 15 punten een belangrijk aandeel in de score had.
“Natuurlijk wordt het dit jaar een uitdaging om de prestatie in de Nations League van 2022 (kwartfinales) te herhalen of zelfs te verbeteren. Maar we moeten de wedstrijden tegen ploegen als Cuba, Duitsland, China en Canada winnen en we weten dat we tegen op papier betere ploegen met dit team ook een hoog niveau kunnen halen.”

Morgen stuit Nederland in de derde wedstrijd tegen Duitsland. Die wedstrijd is om 17.00 uur Nederlandse tijd ook te zien op Ziggo Sport.

Foto: FIVB

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn