De Nederlandse volleyballers zijn er maandagavond niet in geslaagd om zich te plaatsen voor de kwartfinale van het WK. Oranje verloor in de achtste finale onverwacht van Oekraïne met 0-3. Nadat het team van bondscoach Roberto Piazza in de poulefase Egypte, Argentinië en Iran versloeg, en dat deed met prachtig volleybal, kwam deze harde nederlaag als een grote teleurstelling.

Basisopstelling

De basisopstelling van bondscoach Roberto Piazza kende geen verrassingen: Wessel Keemink (spelverdeler), Nimir Abdelaziz (diagonaal), Thijs ter Horst en Bennie Tuinstra (passer/lopers), Fabian Plak en Michaël Parkinson (middens) en Robbert Andringa (libero).

1e set

De wedstrijd begon niet zoals gehoopt voor Oranje. Na vier dagen geen wedstrijd te hebben gespeeld, kwam de Nederlandse machine maar moeizaam op gang in de eerste set. Het spel van Oranje oogde flets en onverzorgd, en daarvan profiteerde Oekraïne gretig. Op 4-9 vroeg bondscoach Roberto Piazza zijn eerste time-out aan, gevolgd door een tweede op 5-12.

Nederland liep in de middenfase van de set qua side-outs gelijk op met Oekraïne, maar wist het gat niet verder te verkleinen dan vijf punten (13-18). In de slotfase lukte er weinig meer bij Oranje, en de manier waarop Oekraïne het setpoint benutte (16-25) was typerend voor de eerste set: door een misverstand aan Nederlandse zijde.

2e set

In de tweede set leek Oranje na de valse start beter in de wedstrijd te groeien. Nadat Gijs Jorna Bennie Tuinstra had vervangen op de passer/loper positie, en aanvoerder Nimir een ace scoorde, ging Nederland met 11-8 aan de leiding.

Lang kon Nederland niet van de voorsprong genieten, want Oekraïne kwam op 13-13 alweer langszij. Desondanks gaf de gelijke stand genoeg aanleiding om uitzicht te houden op setwinst.

Oekraïne ging echter ‘erop en erover’ en drukte door naar 15-19. Dit was het signaal voor bondscoach Piazza om Maarten van Garderen in te brengen voor Thijs ter Horst.

De inbreng van de nieuwe passer/lopers mocht niet baten. Oekraïne bleef dominant spelen, en won de set overtuigend met 19-25 na een succesvolle video challenge.

3e set

Piazza liet zijn basisteam weer starten aan de derde set, een logische zet gezien het niveau dat met dit zevental in de poulefase werd neergezet.

De zeven kregen het echter niet meer op de rit, en ook de invallers Wouter ter Maat, Freek de Weijer en Twan Wiltenburg konden daar geen verschil in brengen. Tot 11-13 bleef de achterstand op Oekraïne nog behapbaar, maar hierna ging het snel weer mis: 12-19. Oekraïne gunde Nederland geen comeback, en maakte het karwei professioneel af: 18-25.

Oekraïne serverend en blokkerend veel beter

Oekraïne noteerde vandaag 12 killblocks, tegenover slechts 1 killblock van Nederland. Ook serverend waren de Oost-Europeanen sterker: 6 Oekraïense aces tegenover 2 Nederlandse aces.

Interlandzomer afgelopen voor Nederland

Nederland speelde vandaag zijn laatste interland van 2022. Volgend jaar staan de Volleyball Nations League, het OKT en het EK op het programma.

Uitslag achtste finale, maandag:

Nederland – Oekraïne 0-3 (16-25, 19-25, 18-25)

Bekijk hier de reactie van spelverdeler Wessel Keemink:

Foto: FIVB

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn