In de beslissende wedstrijd van het olympisch kwalificatietoernooi in Catania hebben de Nederlandse volleybalsters zondagavond met duidelijke cijfers van thuisland Italië verloren: 3-0. Italië plaatst zich zo voor de Olympische Spelen van Tokio, evenals Rusland, Servië, Brazilië, China en de Verenigde Staten. Oranje krijgt in januari nog een laatste kans om zich te plaatsen voor Tokio, op het continentale OKT. Daarin strijden acht Europese landen om één ticket.

Opstellingen

Bondscoach Jamie Morrison startte zondagavond met zijn bekende zevental: Laura Dijkema (spelverdeler), Lonneke Sloetjes (diagonaal), Maret Balkestein-Grothues en Anne Buijs (passer/lopers), Robin de Kruijf en Yvon Beliën (middens) en Myrthe Schoot (libero).

Bij Italië begonnen Ofelia Malinov, Paola Egonu, Raphaela Folie, Cristina Chirichella, Lucia Bosetti, Miryam Sylla en Monica De Gennaro.

1e set

In een prachtige volleybalambiance, met een stadion vol laaiend enthousiaste Italianen, begon de thuisploeg het beste aan de wedstrijd. Oranje had moeite om in haar spel te komen en leek in het begin onder de indruk van de Italiaanse daadkracht. Op 4-10 vroeg bondscoach Jamie Morrison een time-out aan en even later bracht hij spelverdeelster Britt Bongaerts in voor Laura Dijkema.

Bongaerts maakte een knappe entree en wist met name Robin de Kruijf goed te vinden. Het was de ervaren middenaanvalster die haar team met een reeks aanvallen en killblocks terugbracht in de set: 15-15. Het terugvechten kostte Oranje veel energie, en al snel verloren de volleybaldames weer de aansluiting: 17-21. Italië kwam op 20-24 en leek de set snel af te maken. Nederland kwam nog terug tot 23-24, maar de inhaalrace strandde net te vroeg. Het was topscorer Egonu die 23-25 binnensloeg en zo haar twaalfde punt noteerde.

2e set

Met Britt Bongaerts in de basis begon Oranje vol goede moed aan set twee. Tot de eerste technische time-out ging de stand ongeveer gelijk op (6-8), maar hierna verloor Nederland opnieuw de aansluiting. Italië liep steeds verder weg en had bij de tweede verplichte onderbreking al een voorsprong van vijf punten opgebouwd: 11-16.

Morrison bracht Celeste Plak in op de positie van Maret Balkestein-Grothues en later Kirsten Knip voor Myrthe Schoot. Voor wonderen konden ook de invalsters niet zorgen, en Italië veroverde de set met 17-25.

3e set

In set drie mochten Britt Bongaerts, Nika Daalderop, Celeste Plak en Kirsten Knip proberen het tij te keren. Italië nam opnieuw een grote voorsprong (4-11) en leek zo de wedstrijd in het slot te gooien. Met een laatste krachtsinspanning vocht Oranje zich knap terug tot 16-17, mede dankzij twee aces van Britt Bongaerts. Tot 22-22 mocht de equipe van Morrison blijven hopen op een comeback, maar die hoop bleek ijdel. Italië scoorde drie punten op rij, en eiste zo een terechte 3-0 overwinning op. Paola Egonu werd topscorer met 27 punten.

Herkansing in januari

De Nederlandse volleybalsters krijgen nog één laatste kans om de Olympische Spelen van Tokio te bereiken: tijdens het continentale OKT in januari 2020. Aan dat toernooi mogen de beste acht landen van de Europese ranglijst deelnemen die nog geen ticket hebben veroverd. Oranje zal dan tegenstanders treffen als Turkije, Polen, Duitsland, België en Bulgarije. Alleen de winnaar van dit toernooi plaatst zich voor Tokio.

Nederland – Italië 0-3 (23-25, 17-25, 22-25)

Foto: Fipav

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn