Dit weekend bereikte de Nevobo het droevige nieuws dat voormalig bondscoach Johan van der Haar op 86-jarige leeftijd is overleden. Van der Haar was in de jaren zestig, zeventig en tachtig bondscoach van het Nederlands vrouwenteam (twee periodes) en het Nederlands mannenteam. Uit de reacties op zijn overlijden is op te maken dat zeer veel mensen warme herinneringen aan hem koesteren.

Johan van der Haar Bankrasmonument 2017 RH

Johan van der Haar bij de onthulling van het Bankrasmonument in Amstelveen in 2017

Johan van der Haar betekende decennialang enorm veel voor het Nederlandse volleybal. Zo was de gymleraar uit Den Haag actief als clubcoach, bondscoach, assistent-bondscoach, teammanager en technisch directeur van de Nevobo. Bij de Nederlandse Sport Federatie (later NOC*NSF) heeft Johan van der Haar de maatschappelijke begeleiding van topsporters opgezet.

Geen andere trainer/coach stond zo lang aan het roer bij de nationale teams als Johan van der Haar. Gedurende twintig jaar (met korte onderbrekingen) trainde hij het Nederlands vrouwenteam, terwijl hij begin jaren zeventig ook de scepter zwaaide bij het Nederlands mannenteam. Als clubcoach wees hij samen met Peter Murphy de mannen van Brother/Martinus de weg naar de top, alvorens Arie Selinger naar Amstelveen kwam. Daarvoor kroonde hij zich met de vrouwen van Celebes reeds tien keer tot landskampioen.

Johan van der Haar was lid van De Volaren, de club van ex-internationals en ex-bondscoaches, en bleef zo in contact met vele andere oud-spelers en – coaches.

De Nevobo wenst Johans vrouw Atie, zijn kinderen, kleinkinderen, familie en vrienden veel sterkte toe in deze moeilijke tijd.

Er kan een bericht worden achtergelaten in het online condoleanceregister.

N.B.: Frits Suer schreef in 2017 dit uitgebreide en mooie profiel over Johan van der Haar. De informatie uit dit profiel is deels gebruikt voor bovenstaande tekst.

Foto: fotohoogendoorn.nl

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn