Al vijf Champions League-medailles heeft Robin de Kruijf in haar bezit, maar de gouden ontbreekt nog. Vorig jaar leek niets haar en haar team Imoco Volley Conegliano in de weg te staan op weg naar een eerste titel, maar het coronavirus gooide roet in het eten. Een jaar later, met inmiddels 63 achtereenvolgende overwinningen op hun naam, staat Conegliano aanstaande zaterdag in het Italiaanse Verona in de eindstrijd en zijn ze de favoriet voor de titel.

Robin de Kruijf kent een lange geschiedenis in de Champions League. Al in het seizoen 2008-2009 maakte ze haar debuut op het hoogste Europese niveau met DELA Martinus uit Amstelveen onder leiding van de huidige bondscoach Avital Selinger. Het lukte het team niet om zich te plaatsen voor de play-offs.

De Kruijff DELA Martinus 2009 RHF

© fotohoogendoorn.nl: Aanval in poulewedstrijd 2009 tegen Odinstsovo

Van Duitsland via Italië naar Turkije
In 2012 en 2013 stond De Kruijf weer in de Champions League, met Dresdner behaalde ze een respectievelijk negende en negentiende plaats. In 2014 schopte ze het met Piacenza tot de achtste plek nadat ze werd uitgeschakeld in de eerste ronde van de play-offs.

Later dat jaar maakte ze de overstap naar het Turkse VakifBank waar ze trainde onder Giovanni Guidetti, die in 2015 bondscoach van Nederland zou worden. In haar eerste jaar bij VakifBank won ze haar eerste medaille, de bronzen. In de kleine finale versloegen ze Chemik Police met 3-0.

Haar tweede medaille won ze in 2016 toen de finale tegen Pomì Casalmaggiore met 3-0 verloren ging. De Kruijf werd topscorer voor haar team, maar helaas was er geen titel voor haar weggelegd. Ze speelde dat jaar samen met Lonneke Slöetjes en Anne Buijs.

Robin Lonneke2016 CL Finale CEV

© CEV: finale Champions League 2016, blok samen met Lonneke Slöetjes

De Kruijf tekent bij Conegliano
Na de transfer naar haar huidige Italiaanse club in 2016 werd ze achtervolgd door fysieke ongemakken in de beslissende fases van de competitie in zowel 2017 en 2018. In 2017 liep ze een enkelblessure op en moest ze langs de kant toekijken hoe haar team de finale verloor van haar oude team VakifBank. Ze zette zich tijdens de Final Four in als reporter voor de Europese volleybalbond CEV.

In 2018 sloeg het noodlot ook toe, in maart moest ze een meniscusoperatie ondergaan en was niet op tijd fit voor het spelen van de Final Four in Roemenië. Ze verscheen nog wel als libero op het wedstrijdformulier. De halve finale ging in een kraker met 3-2 verloren tegen VakifBank, de wedstrijd om het brons werd gewonnen van Galatasaray met 3-0.

Nogmaals verlies in de finale
Met al twee bronzen en twee zilveren medailles op zak ging De Kruijf in 2019 vol vertrouwen naar Berlijn waar voor het eerst de Superfinals van de Champions League werden gespeeld. De finale van de mannen en de vrouwen werd op dezelfde dag georganiseerd. Bij de vrouwen had zich naast Conegliano een tweede Italiaans team geplaatst: Igor Gorgonzola Novara, met Celeste Plak in de gelederen én powervrouw Paola Egonu. Ook die finale ging verloren, mede door een uitblinkende Egonu.

Onverslaanbaar
Al voor die finale was duidelijk dat Egonu het seizoen daarop Conegliano zou komen versterken en dat maakte dat het Noord-Italiaanse team met verder speelsters als spelverdeler Joanna Wolosz, buitenaanvalster Kimberly Hill en natuurlijk Robin de Kruijf vrijwel onverslaanbaar werd. En dat bleek in de ruim anderhalf jaar die volgde, want er werd slechts een officiële wedstrijd verloren. Op 12 december 2019 was Perugia in de Italiaanse Serie A1 met 3-2 te sterk.

De Kruijf C Lkwartfinale Aanval CEV
De Kruijf C Lkwartfinale Blok CEV

© CEV: Kwartfinale Champions League 2020 tegen Allianz MTV Stuttgart

Corona
De teller staat inmiddels op 63 opeenvolgende wedstrijden waarin Conegliano niet verloor. Ze wonnen in december 2019 het wereldkampioenschap voor clubteams en waren op weg naar het Italiaans kampioenschap en de finale van de Champions League van 2020 toen het coronavirus de sportwereld stopzette. Er werd De Kruijf een kans ontnomen op haar eerste gouden medaille.

Revanche op Novara
Dit jaar krijgt ze opnieuw een kans en wederom is haar oude team VakifBank de tegenstander. In de poulefase verloor Conegliano slechts een set in een poule met Fenerbahce Istanbul (TUR), VB Nantes (FRA) en Calcit Volley Kamnik (SLO). In de kwartfinale werd het eveneens Italiaanse Scandicci twee keer verslagen (3-2 en 3-0) en in de halve eindstrijd haalde Conegliano haar gram tegen Novara, met Nika Daalderop, door twee keer met 3-0 te winnen.

Zware krachtmeting
De Kruijf is een absolute basiskracht voor haar team. De afstemming met spelverdeelster Wolosz is magnifiek te noemen. Haar sterke blok is in meerdere wedstrijden van doorslaggevend belang geweest. Dit is hét jaar om de eerste Champions League-titel voor zowel De Kruijf als Conegliano binnen te halen.

Maar dan moet er wel worden gewonnen van VakifBank, dat met de Zweedse diagonaal Isabelle Haak een wereldtopper in huis heeft. Ook de Servische spelverdeelster Maja Ognjenovic is van ongekende klasse en de Amerikaanse Michelle Bartsch-Hackley en Braziliaanse Gabriela ‘Gabi’ Brage Guimaraes zijn aan de buitenkant soms niet te stuiten. Onder de bezielende leiding van coach Giovanni Guidetti zal VakifBank altijd een gevaarlijke opponent zijn.

Kijk vanaf de bank mee!
De finale van de vrouwen wordt zaterdag 1 mei om 17.00 uur gespeeld en is live te bekijken via volleybal.nl. De Nevobo is er samen met de NOS in geslaagd om de uitzendrechten voor de Nederlandse markt te bemachtigen. Zo krijgen alle Nederlandse volleybal- en sportfans niet alleen de kans om Robin de Kruijf op het allerhoogste niveau te bewonderen via volleybal.nl, maar ook Nimir Abdelaziz en Dick Kooy die om 20.30 uur met Trentino Itas de finale bij de mannen spelen.

Foto: CEV en fotohoogendoorn.nl

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn