World Tour goud voor Emi van Driel en Raisa Schoon

World Tour goud voor Emi van Driel en Raisa Schoon

Emi van Driel en Raisa Schoon hebben het 1-ster toernooi van de FIVB World Tour in het Zweedse Göteborg gewonnen. De meiden van de Kadijk Beach University waren in de finale met 2-0 (21-17 en 21-18) te sterk voor het Oekraïense duo Mahkno/Mahkno. Het is de eerste medaille op de World Tour voor Van Driel en Schoon en meteen is het goud. Van Driel was enorm blij en trots. “Ontzettend gaaf om een World Tour titel te pakken!”

De dag begon vanmorgen vroeg om 09.00 uur met de halve finale van het sterke Oekraïense duo Mahkno/Mahkno (zussen) tegen Katja Stam en Julia Wouters. Helaas voor de dames van Beachvolleybal Team Nederland moesten ze duidelijk hun meerdere erkennen, het werd namelijk 0-2 (18-21, 12-21) voor Oekraïne. Voor Stam en Wouters werd het een baaldag, want ook de strijd om het brons ging verloren.

In de andere halve finale stonden Emi van Driel en Raisa Schoon om 10.00 uur tegenover Denemarken. Nu was het wel het Nederlandse team dat winnend afsloot en een finaleplek veroverde. Hjortland en Kjolberg hoopten de meiden van de Kadijk Beach University te verrassen, maar dat lukte niet. Het werd 2-1 (21-13, 18-21, 15-8) voor Nederland en die waren daardoor zeker van hun eerste World Tour medaille. 

Sterk in finale

Van Driel en Schoon begonnen erg goed in de finale. Ze hadden het verdedigend goed op orde en wisten serverend zelf veel druk te leggen op de Oekraïense zussen. Die maakten op het toernooi in Zweden tot nu toe ook indruk met hun servicedruk, maar nu waren de rollen omgedraaid. De Nederlandse meiden hadden het vooral in de side-out ook volledig onder controle en daardoor wonnen ze de eerste set met 21-17.

Ook in de tweede set waren het Van Driel en Schoon die het tempo bepaalden. Ze namen dan ook snel een ruime voorsprong en leken richting het goud te denderen. Maar de Mahkno zussen, die in de halve finale Stam en Wouters versloegen, gaven niet op en bleven vechten voor elk punt. 

Even leken ze op gelijke hoogte te komen, maar de jonge Nederlandse meiden hielden het hoofd koel en namen op het juiste moment een time-out. Daarna maakten ze het alsnog af en wonnen met 21-19. Ze vielen elkaar direct dolblij in de armen en renden snel richting trainer/coach Debora Kadijk.

Progressie

Dat ze de titel zouden pakken, hadden ze van te voren niet echt verwacht. Van Driel: “We gingen er eigenlijk heel open in. We hadden niet erg veel verwachtingen. We zijn nog maar net begonnen met het beachvolleybal na het zaalseizoen en goud is dan natuurlijk helemaal mooi!”

Ze hadden zoals altijd voor de finale de tegenstander goed geanalyseerd met hun coach. “We wisten dat Oekraïne een lastige tegenstander zou worden, omdat ze andere wedstrijden veel servicedruk lieten zien. Dat we er dan dit tegenover zetten is echt heel mooi en laat ook weer goed onze progressie zien,” aldus de trotse Van Driel.

De kersverse winnares van het goud legt uit waarmee ze het verschil maakten. “We wisten dat we gewoon ons eigen dingen moesten doen en de side out maken. Kansen zouden we daarna wel krijgen. En dit lukte. Ontzettend gaaf om een World Tour titel te pakken! We hebben hard gewerkt en dit betaald zich weer uit. Enorm veel credits naar onze coach Debora, want zij zorgt ervoor dat we er elke keer weer staan. Met dit als begin kijken we ontzettend uit naar de rest van de zomer!” 

Knuffel Emi En Raisa
Foto: CEV - Johanna Svensson

Bekijk ook eens

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×