Steven van de Velde en Matthew Immers hebben de finale van het Elite 16-toernooi in Brasilia met 2-1 verloren van het Braziliaanse duo Evandro/Arthur. De zilveren medaille levert de Nederlanders belangrijke punten op voor de olympische ranglijst.

In de mannenfinale van het Elite 16-toernooi in Brasilia stonden Steven van de Velde en Matthew Immers tegenover het Braziliaanse duo Evandro/Arthur. Met beide teams die op weg naar de finale geen duel verloren hadden, beloofde het een intense strijd te worden. Brazilië had de sterkste start met een voorsprong van drie punten (8-5). Met een ace verkleinde Immers de achterstand naar 8-7, waarna Van de Velde Nederland met twee blokkeringspunten op voorsprong bracht. Van de Velde bleef dominant aan het net, en met zijn vijfde blok van de set bracht hij de score op 14-19. Twee side-outs van Immers besliste de set: 17-21.

In de tweede set ging het gelijk op tussen de teams, met de servicedruk van Evandro als grootste verschil met de eerste set. Op zijn service bereikte Brazilië setpunt (20-18), maar na een servicefout en een blok van Van de Velde levelde Nederland weer. Onder luid gejuich van het thuispubliek kwam Brazilië nog twee keer op setpunt. Bij het vierde serveerde Evandro een beslissende ace, waarmee hij de wedstrijd naar een derde set stuurde.

In dederde set bleef Evandro indruk maken met zijn service. De Braziliaan etaleerde zijn klasse voor het thuispubliek en na een killblock en twee opeenvolgende aces van de Braziliaan was de stand 12-4. Van de Velde en Immers hadden hier weinig tegenin te brengen, en met een eindscore van 15-9 verzekerde Brazilië zich van het goud. Voor het Nederlandse koppel betekent de zilveren medaille hun eerste podiumplaats op een ELite 16-toernooi.

Olympische ranglijst
Van de Velde/Immers begon het toernooi als het op een na beste Nederlandse team op de olympische ranglijst met 7.620 punten. Ze werden op de hielen gezeten door Stefan Boermans en Yorick de Groot, die voor dit toernooi 7.400 punten hadden. Dankzij de tweede plek behouden Van de Velde en Immers niet alleen hun voorsprong op Boermans en De Groot, maar naderden ze ook Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen, het leidende Nederlandse koppel op de ranglijst. Het verschil is teruggebracht tot slecht 220 punten. Met nog drie toernooien te gaan, blijft het spannend welke Nederlandse teams zich zullen plaatsen voor Parijs.

Uitslag
Evandro/Arthur - Van de Velde/Immers 2-1 (17-21, 23-21, 15-9)

Foto: FIVB

Bekijk ook eens

Live

20.30u: Frankrijk - Nederland (oefeninterland TeamNL Lange Mannen)

Kijk hier gratis mee!

Facebook X WhatsApp LinkedIn