De Nederlandse zitvolleybalsters hebben zich donderdagmiddag geplaatst voor de halve finale van het EK in Kroatië. Oranje won in de kwartfinale met 3-1 van Slovenië. In de halve finale treft het team van bondscoach Pim Scherpenzeel vrijdag Rusland, waarvan het woensdag in de poule kansloos met 3-0 verloor.

Op het laatste EK in 2015 verloor Nederland in de strijd om het brons van Slovenië. Vandaag nam Oranje revanche voor die nederlaag.

Na de gemakkelijke winst van de eerste set was vooral het einde van de tweede set erg spannend. Slovenië leek de stand op 1-1 te brengen maar de scheidsrechter keurde het benutte setpoint af. Oranje profiteerde, won de set met 29-27 en nam zo een belangrijke 2-0 voorsprong.

Na het verlies van de derde set eiste Nederland de overwinning op in set vier. Mede dankzij de vaak scorende Karin van der Haar (18 punten) wonnen de zitvolleybalsters de vierde set met 25-19 en daarmee de wedstrijd met 3-1.

Op vrijdag speelt Nederland om 17.30 uur de halve finale tegen Rusland. De andere halve finale gaat tussen Finland en Oekraïne.