De Nederlandse volleyballers staan zondagmiddag om 17.30 uur in het Poolse Gdańsk in de achtste finales van het Europees kampioenschap. Oranje vangt die wedstrijd aan als groepswinnaar, iets wat sinds 1997 niet meer is gebeurd. Ze treffen Portugal, een team dat vierde werd in een lastige poule met onder andere de wereldkampioen en de regerend Europees kampioen. De wedstrijd is live te zien op Ziggo kanaal 13 en Ziggo Sport Docu.

Het is inmiddels al ruim vier jaar geleden dat Nederland voor het laatst speelde tegen Portugal. In de FIVB World League, de voorloper van de Volleyball Nations League, won Oranje in de tweede groep met 3-1. Van de laatste tien ontmoetingen sinds 2014 won Nederland er zes.

Poule A
Portugal overleefde een sterke poule, met wereldkampioen Polen, Europees kampioen Servië, het sterke Oekraïne, België en Griekenland. Van Polen en Servië werd met 3-1 verloren, van Oekraïne werd verloren in vijf sets. De belangrijkste wedstrijd was tegen onze zuiderburen. Portugal versloeg België met 3-2 en zorgde er op die manier voor dat in de laatste wedstrijd tegen Griekenland twee sets winnen voldoende was. Ze wonnen met 3-1.

Spelverdeler Miguel Tavares Rodriguez werd door fans en volgers van het EK gekozen als de top performer in Poule A en liet daarmee de Oekraïense aanvaller Oleh Plotnitskiy achter zich. In dezelfde verkiezing werd Nimir Abdelaziz verkozen als de toppresteerder van Poule C met bijna 55 % van de stemmen.

De scores bij Portugal komen vooral van passer/loper Alexandre Ferreira. Hij wist in 21 sets tot nu toe 63 keer (gemiddeld 3 per set) te scoren. Bovenaan die ranglijst staat Nimir Abdelaziz met 122 punten in 18 sets (gemiddeld 6,78 per set).

Piazza ziet een steeds beter team
Bondscoach Roberto Piazza heeft in de groepsfase zijn team beter zien worden. In elke wedstrijd werden sets die gelijk opgingen gewonnen en werden zelfs ook achterstanden nog weggewerkt. Hij ziet een ontwikkeling in zijn team. “Maar we zijn nog ver verwijderd van perfectie, dat weten we. Het betekent dat we nog iets te ontwikkelen hebben.”

Achtste finales
De achtste finales worden in het Poolse Gdańsk en Tsjechische Ostrava gespeeld. De winnaar van het treffen tussen Nederland en Portugal neemt het dinsdag in de kwartfinales op tegen de winnaar van Servië – Turkije. Die wedstrijd wordt zondag om 20.30 uur gespeeld, ook in Gdańsk.

Dag, datum

Tijd

Wedstrijd

Locatie

Zaterdag 11 september

17.30 uur

Rusland-Oekraïne

Gdańsk, Polen

Zaterdag 11 september

20.30 uur

Polen-Finland

Gdańsk, Polen

Zondag 12 september

16.00 uur

Italië-Letland

Ostrava, Tsjechië

Zondag 12 september

17.30 uur

Nederland-Portugal

Gdańsk, Polen

Zondag 12 september

19.00 uur

Duitsland-Bulgarije

Ostrava, Tsjechië

Zondag 12 september

20.30 uur

Servië-Turkije

Gdańsk, Polen

Maandag 13 september

16.00 uur

Slovenië-Kroatië

Ostrava, Tsjechië

Maandag 13 september

19.00 uur

Frankrijk-Tsjechië

Ostrava, Tsjechië

Volg de mannen live
De wedstrijd van morgenmiddag wordt vanaf 17.15 uur uitgezonden op Ziggo kanaal 13 en Ziggo Sport Docu. Ook is de wedstrijd te zien op EuroVolley.tv (€ 4,99 voor het hele EK)

Je kunt de Lange Mannen ook op social media volgen:
Instagram
Facebook
Twitter

Foto: CEV

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn