De Nederlandse volleybalteams wacht later dit jaar in het Olympische kwalificatietoernooi in China een zware kluif. De Volleybaldames spelen in september onder meer tegen het gastland, de Dominicaanse Republiek en wereldkampioen Servië. De Lange Mannen hebben het iets beter getroffen en treffen ‘slechts’ twee hogergeplaatste teams: Polen en Argentinië.

De eerste twee van elk toernooi plaatsen zich direct voor de Olympische Spelen in Parijs. De overige vijf olympische tickets bij de mannen en vrouwen worden op basis van de wereldranglijst in juni 2024 toegewezen. Continenten die na de kwalificatietoernooien in september en oktober op papier nog niet zijn vertegenwoordigd in Parijs krijgen dan wel ‘voorrang’. De Franse teams zijn automatisch geplaatst voor de Olympische Spelen in eigen land; de Russische teams zijn uitgesloten van kwalificatie.

Pittig

Opvallend is ook dat zowel de Volleybaldames (16-24 september) als de Lange Mannen (30 september – 8 oktober) naar China afreizen voor het olympische kwalificatietoernooi. In negen dagen spelen de nationale teams zeven wedstrijden. Dat maakt de opgave er ook niet makkelijker op. Naast China, Servië en de Dominicaanse Republiek stuiten de Volleybaldames op Canada, Tsjechië, Mexico en Oekraïne. De eerste drie landen staan hoger op de wereldranglijst dan Nederland (12). Omdat slechts een plek bij de eerste twee direct kwalificatie voor de Spelen oplevert, staat de nieuwe bondscoach Felix Koslowski met zijn ploeg een pittige opdracht te wachten.

Kwalificatietoernooi Olympische Spelen 2024 (vrouwen)

16-24 september 2023

Poule A (China): China, Servië, Dominicaanse Republiek, Nederland, Canada, Tsjechië, Mexico, Oekraïne

Poule B (Japan): Japan, Brazilië, Turkije, België, Bulgarije, Puerto Rico, Argentinië, Peru

Poule C (Polen): Polen, Italië, Verenigde Staten, Duitsland, Thailand, Colombia, Korea, Slovenië


Visuals loting dames

Perspectieven

De mannen kunnen zich naast duels met Polen, de huidige nummer 1 van de wereldranglijst, en Argentinië ook opmaken voor wedstrijden tegen China, Canada, Mexico, België en Bulgarije. Die vijf landen zijn op de wereldranglijst onder Nederland (13) terug te vinden. Voor de ploeg van coach Roberto Piazza biedt deze loting zeker perspectieven, want bij de mannen behoort het thuisland niet tot een van de favorieten. En van het hogergeplaatste Argentinië werd vorig jaar bij het WK nog gewonnen.

Kwalificatietoernooi Olympische Spelen 2024 (mannen)

30 september – 8 oktober

Poule A (Brazilië): Brazilië, Italië, Iran, Cuba, Oekraïne, Duitsland, Tsjechië, Qatar

Poule B (Japan): Japan, Verenigde Staten, Slovenië, Servië, Turkije, Tunesië, Egypte, Finland

Poule C (China): China, Polen, Argentinië, Nederland, Canada, Mexico, België, Bulgarije

Visuals loting heren

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn