De Nederlandse volleybalvrouwen hebben zich zaterdag geplaatst voor de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro. Het team van bondscoach Giovanni Guidetti versloeg Peru met 3-0 en kan zo het Olympische ticket met nog een wedstrijd te gaan (tegen Japan) niet meer mislopen. De Nederlandse vrouwen waren 20 jaar geleden voor het laatst actief op de Olympische Spelen, in 1996 in Atlanta.

De basisopstelling van bondscoach Giovanni Guidetti tegen Peru kende geen verrassingen: Laura Dijkema (spelverdeler), Lonneke Sloetjes (diagonaal), Anne Buijs en Maret Balkestein-Grothues (passer/lopers), Yvon Beliën en Quinta Steenbergen (middens) en Debby Stam-Pilon (libero).

Oranje moest een set winnen tegen Peru om het Olympische ticket veilig te stellen. Thailand of Peru zou dan in theorie nog op gelijke hoogte kunnen op basis van overwinningen en wedstrijdpunten, maar zou het setquotiënt van Nederland dan niet meer kunnen verbeteren. De speelsters hadden zich niet gewaagd aan deze berekeningen. Zij wisten dat ze met twee gewonnen sets (1 wedstrijdpunt) zeker zouden zijn van plaatsing.

Nederland begon overweldigend aan de wedstrijd. Op de service van Dijkema ging Oranje met een 8-0 voorsprong de eerste technische time-out in. Peru verkleinde even later het gat tot vier punten (15-11) maar het was opnieuw Dijkema die de marge vergrootte naar 17-11 met een killblock en een ace. De spelverdeelster speelde frank en vrij zette haar aanvalsters keer op keer op een één-blok. Het was Buijs die de eindstand van de set op 25-16 bepaalde en Nederland zo naar de Olympische Spelen sloeg.

Ook in de tweede set was Oranje oppermachtig. Op 22-13 was het gat al opgelopen tot negen punten en kwam Celeste Plak in het veld voor Balkestein-Grothues. Koud in het veld greep ze meteen een killblock en even later maakte ze met een snoeiharde smash de set uit (25-14). Na deze harde klap beseften de volleybaldames voor het eerst dat het Olympische ticket binnen was. Dit werd dan ook uitbundig gevierd tijdens de setwissel.

In set drie gunde Guidetti al zijn wisselspeelsters speeltijd: Femke Stoltenborg, Judith Pietersen, Myrthe Schoot, Nicole Koolhaas en Kirsten Knip kwamen allen gedurende de set binnen de lijnen. Het spel van Oranje verzwakte hierdoor nooit. Professioneel werd het karwei met 25-17 afgemaakt. Na afloop drong bij de speelsters en de staf pas echt door dat ze definitief naar de Olympische Spelen mogen.

Zondag eindigt Nederland het OKT tegen gastland Japan. Naar verwachting zitten er dan ruim 10.000 toeschouwers in het stadion. Deze wedstrijd begint om 12.05 uur Nederlandse tijd.

Nederland – Peru 3-0 (25-16, 25-14, 25-17)

Bron: FIVB (foto)