Myrthe Schoot maakt een zware periode door. Maar de oud-international, bij wie vorig jaar de diagnose kanker werd vastgesteld en een behandeltraject ondergaat, zit niet bij de pakken neer. “Ik wil graag als een vrolijke, positieve doorzetter worden gezien”, zegt ze in een openhartig interview met de NOS.

Schoot nam in juli 2023 na 347 interlands met de Volleybaldames afscheid als topvolleybalster. Enkele maanden later werd hij haar de diagnose kanker vastgesteld. Dat maakte ze zelf in november vorig jaar bekend.

Inmiddels is bij haar operatief een ‘bal van 17 centimeter’ uit haar buik verwijderd en heeft ze een aantal chemokuren ondergaan. “Nog één chemo te gaan en dan zit mijn behandelplan er in principe op. Ik hoop dat er daarmee een punt achter deze heftige periode gezet wordt”, zegt ze in het interview met de NOS.

Positief

Met een positieve houding kijkt ze naar de toekomst. Ook bekroop haar zelfs even de gedachte dat ze mogelijk bij een geheel herstel weer in het Nederlands team zou kunnen spelen. “Hoe vet zou dat zijn? Dat je niet alleen gezond wordt, maar ook weer zó fit dat je weer goed genoeg bent voor Oranje.”

Steun

Maar dat die gedachte meer een droom dan realiteit is, beseft ze ook. Schoot is tevreden met en dankbaar voor de kleine dingen nu, zoals met een rugzak naar de supermarkt kunnen lopen. Met haar openheid over haar ziekte hoopt ze anderen een hart onder riem te steken. “Ik vind het heel mooi om te merken dat mensen steun hebben aan mijn verhaal en andersom heb ik ook steun aan hun berichten, lieve woorden en verhalen. Het is echt een wisselwerking.”

Lees hier het hele interview

Foto: Fotohoogendoorn.nl

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn