Myrthe Schoot heeft besloten haar professionele volleybalcarrière te beëindigen. Na maar liefst 387 keer te hebben geschitterd in het Nederlandse volleybaldamesteam, is het tijd voor een nieuw hoofdstuk.

Geboren op 29 augustus 1988 in het pittoreske Winterswijk, begon Myrthe op twaalfjarige leeftijd haar reis in de volleybalwereld bij Wivoc. Haar talent en passie voor de sport brachten haar naar verschillende profclubs in Nederland, waaronder VC Weert, Longa '59 en Dela Martinus. Met Dela Martinus veroverde ze twee landstitels, won ze tweemaal de Super Cup en sleepte ze tweemaal de beker binnen.

In 2011 waagde Myrthe de sprong naar het buitenland en versterkte ze het team van Rote Raben in Duitsland. Een jaar later maakte ze de overstap naar Dresdner SC 1898, waar ze uitgroeide tot de favoriet van het publiek. Samen met haar team veroverde ze driemaal het landskampioenschap en won ze tweemaal de Duitse beker. Bovendien bereikten ze de laatste 8 van de prestigieuze Champions League. In 2018 keerde ze terug naar Rote Raben, waar haar internationale carrière ooit begon.

Na een decennium in het buitenland keerde Myrthe in 2021 terug naar Nederland, waar ze zich aansloot bij Team 22. Dit initiatief van de Nevobo is bedoeld om de ontwikkeling van Nederlandse talenten te versnellen. Met haar onschatbare ervaring en tomeloze inzet vervult ze een waardevolle rol voor de jongere spelers, onder leiding van coach Avital Selinger.

Al op 20 jarige leeftijd maakt Myrthe haar debuut in het nationale volleybalteam tijdens het Montreux Volley Masters-toernooi. Later die zomer wint ze haar eerste zilveren medaille op het EK in 2009. Ook op het EK in 2015 en 2017 werd zilver behaald. Ze nam deel aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro in 2016 en het WK van 2018, waar beide keren een historische vierde plaats werd bereikt. Haar laatste wedstrijd voor Oranje speelde ze afgelopen jaar tijdens het WK in eigen land.

Naast haar topsportcarrière heeft Myrthe de afgelopen maanden stappen gezet in haar maatschappelijke loopbaan. Ze heeft succesvol haar studie commerciële economie aan de Johan Cruyff Academy afgerond en doet waardevolle werkervaring op bij sportkoepel NOC*NSF. Als eigenaar van Schoot Coaching verzorgt ze clinics en presentaties, terwijl ze ook al drie seizoenen lang de populaire podcast "Over de Top" samen met haar volleybalvriendinnen Laura Dijkema, Maret Grothues en Robin de Kruijf produceert. Bovendien is ze de trotse gastvrouw van de Team NL Road to Paris podcast.

Myrthe Rio

Hoewel het einde van haar professionele volleybalcarrière een bitterzoet moment is, kijkt Myrthe Schoot vol enthousiasme uit naar de nieuwe avonturen die voor haar liggen. Met haar passie, doorzettingsvermogen en inspirerende persoonlijkheid zal ze ongetwijfeld nieuwe successen behalen, zowel binnen als buiten de sportwereld.

Reactie Myrthe

'Op twaalfjarige leeftijd had ik een droom: topvolleybalster worden. Het heeft altijd in mij gezeten grenzen te verleggen, oplossingen te vinden en toe te werken naar doelen. Ondanks de zorgen van mijn ouders over mijn ambitieuze doelen en alle opofferingen die het met zich meebracht, bereikte ik mijn Olympische droom. Het betreden van het Olympisch dorp in Rio voelde als een kinderdroom die uitkwam.

Terugkijkend zijn er heel veel mooie momenten geweest. Zoals op het WK van 2018 waarin we topteams versloegen, zoals Amerika. De volle tribunes wanneer we in Nederland speelden. Maar bovenal hebben mijn teamgenoten mijn carrière bijzonder gemaakt. De onvoorwaardelijke vriendschap die we deelden, de diepe dalen en de extreme pieken, hebben mij gevormd en inspiratie gegeven.

Myrthe WK2018

De energie en opofferingen die je moet doen om topsport te kunnen bedrijven, werden de laatste tijd zwaarder. Topsport is egoïstisch en eendimensionaal. Ik merkte dat mijn doel steeds minder duidelijk werd. Er kwamen nieuwe dingen op mijn pad en ik maakte enorme sprongen in mijn (maatschappelijke) ontwikkeling. Ik ontdek nu wie ik ben buiten de topsport. Het voelt bevrijdend, spannend en uitdagend om zelf plannen te maken en de regie over mijn leven te voeren. Daarnaast voelt het ontzettend fijn om na al die jaren van huis meer tijd thuis door te brengen met mijn familie en vrienden.

Volleybal zal altijd een speciale plek in mijn hart hebben. Ik blijf betrokken bij de sport, geef clinics en hoop anderen te inspireren. Ook sluit ik niet uit dat ik in de toekomst een rol vanuit de bond zal vervullen. Ik ben trots op mijn carrière en wil iedereen bedanken die daaraan heeft bijgedragen, vooral mijn teamgenoten van de Volleybaldames.'

Reactie technisch directeur Herman Meppelink

'We zijn Myrthe dankbaar voor alles wat ze jarenlang voor het Nationale damesteam heeft betekend. Onvoorwaardelijke commitment typeerde haar in het bijzonder. Het is voor een ploeg en bond altijd lastig als ervaren krachten stoppen, maar ook dat hoort bij topsport. Wij – als Nevobo – wensen Myrthe heel veel succes in haar verdere carrière waar sport in welke vorm dan ook, ongetwijfeld een onderdeel van blijft uitmaken.'

Clubs

Jaren

Club
2000-2002Wivoc Winterswijk
2002-2004Boemerang Eibergen
2004-2005Saturnus Uden
2005-2006VC Weert
2006-2008Longa '59
2008-2009Dela Martinus
2009-2010TVC Amstelveen
2010-2011Winterprogramma zonder competitie
2011-2012Rote Raben Vilsbiburg
2012-2018Dresdner SC 1898
2018-2021Rote Raben Vilsbiburg
2021-2022Team22 (Papendal)


Prijzen (clubs)

2xlandskampioen Nederland
2xNederlandse beker
2xSupercup
3xlandskampioen Duitsland
2xDuitse beker


Prijzen (Oranje)

3x EK zilver (2009, 2015 en 2017)
1xbrons Montreux Volley Masters (2015)
1xbrons World Grand Prix (2016)

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn