De lat voor toekomstige organiserende landen van het wereldkampioenschap beachvolleybal komt een stukje hoger te liggen, wanneer Nederland bij de editie in 2015 laat zien hoe entertainend en gaaf zo’n toernooi kan zijn zonder een stadion op het strand. Voor de Nevobo voedt het succes de ambitie om meer grote kampioenschappen naar Nederland te halen.
Het verhaal begint op het kantoor van sportmarketingbureau TIG Sports, organisator van grote sportevenementen en dan al enige jaren actief in beachvolleybal. De combinatie van topsport, mooie sporters, zon en entertainment valt goed bij het Nederlandse publiek. Samen met de Nevobo wordt het plan gesmeed om het WK beachvolleybal naar Nederland te halen. Dat is ver voordat Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen in Polen wereldkampioen worden. Maar wel aangemoedigd door de internationale successen van onder meer Reinder Nummerdor en Richard Schuil.
Onderscheidend
Niet zomaar een wereldkampioenschap, maar een editie die onderscheidend moet worden. Het idee: spelen in het hart van grote steden en op iconische locaties. In Amsterdam op de Dam, in Rotterdam aan de Maas op de kade voor het SS Rotterdam, in Apeldoorn op het Marktplein en in Den Haag moet een drijvend stadion op de Hofvijver komen. Dat laatste wordt als een heel grote uitdaging gezien. Maar niet onmogelijk.
Scepsis
Wanneer de plannen aan de FIVB worden gepresenteerd, is er scepsis in Lausanne. Waarom niet gewoon in één stad? Alleen FIVB-bestuurder Ary Graça ziet de potentie van het plan. “We moeten iets nieuws doen”, overtuigt hij de rest, nadat hij de burgemeesters heeft gesproken en ook de tv-stations, die vanwege meerdere locaties op kosten worden gejaagd, maar ook prachtige beelden willen uitzenden.
Torentje
In juni 2015 kijkt premier Rutte vanuit het Torentje zo het stadion op de Hofvijver in. De beelden gaan de hele wereld over. Discovery Channel stuurt een Canadese filmploeg om te registeren hoe ze dat in Nederland voor elkaar hebben gekregen. Het wereldkampioenschap wordt een ongekend succes. Stijf uitverkochte speeldagen, prachtig weer én Nederlands succes. Een mooi hoogtepunt is ook het verbeteren van een Guinness World Record, wanneer 2355 volleyballers tegelijk op het strand van Scheveningen spelen.
Impact
Met koning Willem-Alexander en Koningin Maxima op de tribune spelen Reinder Nummerdor en Christiaan Varenhorst op de Hofvijver de finale tegen de Alison Cerutti en Bruno Oscar Schmidt. De Brazilianen trekken aan het langste eind. “Er is geen finale zo spannend geweest als deze’, kijkt Nummerdor met gemengde gevoelens op die wedstrijd terug. Want hij en Varenhorst hadden ‘m ook kunnen winnen. Misschien wel moeten winnen. Nummerdor: “Op de Hofvijver spelen was fantastisch. Ik probeerde me zo veel van de buitenwereld af te sluiten, om niet afgeleid te worden. Maar dat het een geweldig toernooi was voor iedereen en veel impact heeft gehad, heb ik toen en ook later wel meegekregen. Ik kreeg zelfs berichten dat jongetjes op straat volleybalden en Nummerdor of Varenhorst wilden zijn.”
FIVB trots
Wie ook trots is, is Graça. “Het pakte allemaal heel goed uit. Een droom die werkelijkheid werd.” Vanaf dat moment neemt de Nevobo in het beleid op dat liefst elk jaar een groot internationaal toernooi in Nederland moet plaatsvinden. “Op die manier trekken we aandacht voor onze sport”, aldus Michel Everaert, directeur sportontwikkeling en evenementen bij de Nevobo. In 2015 wordt ook met succes het EK Volleybal voor vrouwen in Nederland gehouden, in 2019 dat voor mannen. Een jaar eerder vinden onder de naam Volley 2018 het EK Beachvolleybal, de WK Zitvolleybal en het EK Volleybal voor jongens onder 20 praktisch tegelijk plaats. Het WK Volleybal voor vrouwen dit jaar is ook een primeur. Nooit eerder werd in Nederland door de volleybalsters om de wereldtitel gestreden.