Bijzonder: SAMEN. Lycurgus heeft drie aanvoerders

Bijzonder: SAMEN. Lycurgus heeft drie aanvoerders

Ook de heren beginnen komend weekend weer in de eredivisie. 10 team gaan strijden om de felbegeerde top-zes plekken om daarna in de play-offs alles te geven richting de landstitel. SAMEN. Lycurgus gaat ook dit seizoen vol voor het kampioenschap en start zaterdag met een uitduel bij VoCASA. De Groningse ploeg heeft dit seizoen niet 1 maar 3 aanvoerders.

Een bewuste keus van Lycurgus-trainer Arjan Taaij. Hij koos tijdens de voorbereiding op eredivisieseizoen 2019/2020 niet voor 1 aanvoerder voor zijn ploeg, maar heeft er nu 3. Sam Gortzak, Stijn Held en Dennis Borst zijn de captains van de Groningse ploeg. 

Bij een wedstrijd mag er altijd maar 1 speler aanvoerder zijn, dus elke week zal Taaij een gerichte keus maken. Ze hebben alledrie andere kwaliteiten, zo is te lezen op de clubsite. "Ze hebben specifieke leiderschapskwaliteiten. Gortzak is de leider op verbinding, Held is leider van het team en Borst is meer de leider op individueel niveau. Vanuit deze kernkwaliteiten wordt invulling gegeven aan het aanvoerderschap."

Bijzonder

Het komt niet vaak voor in de topsport dat er gekozen wordt voor meerdere aanvoerders. Maar bij Lycurgus is het een keus die vanuit visie gemaakt wordt. Ook is het een mooie koppeling met de naam van de club: SAMEN. Lycurgus. "Een mooie combinatie om op basis van gezamenlijke verantwoordelijkheid komend seizoen sportieve prestaties neer te zetten."

Op de clubsite wordt de keus verder toegelicht vanuit de volgende uitgangspunten: "Het is onjuist dat een echte leider in iedere situatie leiding moet kunnen geven. Leiderschap wordt bepaald per situatie. Afhankelijk van de situatie focussen mensen zich automatisch, door instinct, op een bepaald type leider. Vaak is zichtbaar dat mensen in bepaalde situaties automatisch afgaan op een bepaald persoon omdat dit op dat moment voordelen met zich meebrengt. Hierbij ben je als groep verantwoordelijk voor het resultaat."

Kwaliteiten

Een duidelijke afronding van de visie: "Er is dan ook niet één leider die alle belangrijke leiderschapsfuncties uitvoert maar er is een groep die gezamenlijk de verschillende taken uitvoert. Op deze manier wordt er gebruik gemaakt van alle kwaliteiten in de groep." Spelverdelers Sam Gortzak en Stijn Held en middenman Dennis Borst mogen gaan aantonen of die visie succes oplevert. 

Programma 1e speelronde eredivisie heren:

VoCASA - SAMEN. Lycurgus
Sliedrecht Sport - Active Living Orion
RECO ZVH - Draisma Dynamo
SV Land Taurus - TT Papendal/Arnhem
Zaanstad - Advisie/SSS

Bekijk ook eens

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×