Stefan Boermans en Yorick de Groot hebben een plek in de finale van het Elite 16-toernooi in Ostrava veroverd door het Amerikaanse duo Miles Partain en Andrew Benesh met 2-0 te verslaan. De finale staat om 16.00 uur op het programma.

Miles Partain en Andrew Benesh kwalificeerden zich voor de halve finale na twee zware driesetters in de tussenronde en de kwartfinale. Stefan Boermans en Yorick de Groot, die als poulewinnaars de tussenronde oversloegen, plaatsten zich overtuigend voor de halve finale door het Duitse duo Ehlers/Wickler met 2-0 te verslaan. De halve finale in Ostrava markeert de derde ontmoeting tussen de Nederlanders en Amerikanen. Boermans en De Groot wonnen de eerste clash in Parijs een jaar geleden, maar vorige maand waren Partain en Benesh verantwoordelijk voor de uitschakeling van Boermans/De Groot op het Elite 16-toernooi in Brasilia.

In de openingsset bouwden de Amerikanen een voorsprong op van 9-5, geholpen door enkele fouten van het Nederlandse team. De situatie kantelde toen De Groot met een ace de stand naar 10-9 bracht, gevolgd door een blokkeringspunt van Boermans, waardoor Nederland weer op gelijke hoogte kwam. Met een 10-11 voorsprong gingen de Nederlanders vervolgens de technische time-out in. Bij 12-14 namen de Amerikanen een time-out, maar het was niet voldoende om het Nederlandse momentum te breken. Boermans en De Groot liepen verder uit naar 13-17. Hoewel de Amerikanen nog twee setpunten wisten te redden, sloeg De Groot het beslissende punt binnen: 18-21.

Het ging aanvankelijk gelijk op in de tweede set, maar bij een stand van 7-7 scoorde Amerika drie punten op rij. Nederland wist echter terug te komen en trok de stand gelijk op 12-12, al slaagden ze er niet in nog een breekpunt te forceren voor de voorsprong. Op 17-17 lukte dat wel, waardoor Nederland de leiding had in de slotfase. De Amerikanen wisten de eerste twee matchpoints nog te neutraliseren, maar bij het derde matchpoint serveerde Stefan Boermans een beslissende ace, wat Nederland de overwinning opleverde.

Boermans en De Groot spelen vanmiddag tegen de winnaars van het duel tussen Anders Mol en Christian Sørum uit Noorwegen en David Åhman en Jonatan Hellvig uit Zweden. De Noren, die het toernooi in Ostrava al drie keer wonnen, waaronder de laatste twee edities, maken een indrukwekkende comeback in Tsjechië na een blessurepauze van drie maanden. Het Zweedse koppel, momenteel de nummer één op de wereldranglijst, heeft recent de Elite 16-toernooien in Tepic en Espinho op hun naam geschreven.

Uitslag
Partain/Benesh - Boermans/De Groot 0-2(18-21, 21-23)

Programma & livestreams

DagTijdTeams
Zo 9 juni16.00 uurBoermans/De Groot - TBD

De wedstrijden zijn (betaald) te volgen op Volleyballworld.TV & ViaPlay.com.

Foto: FIVB

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn