In de eerste wedstrijd van de finale van de CEV Challenge Cup, het derde Europese toernooi, heeft het Powervolley Milano van bondscoach Roberto Piazza (Nederlands mannenteam) gewonnen van het Ziraat Bankasi Ankara van Wouter ter Maat en Maarten van Garderen. In Milaan werd het 3-2. Volgende week woensdag valt de beslissing in de return in Turkije.

De bezoekers uit Turkije begonnen de wedstrijd sterk, vooral diagonaal Wouter ter Maat was slecht af te stoppen door de Italianen. Hij scoorde 8 van zijn 10 aanvallen. In de samenvatting onderaan de pagina zie je daar enkele voorbeelden van. Maarten van Garderen, passer/loper bij Ziraat, scoorde het setpoint langs de lijn en gaf de Turken de 1-0 voorsprong.

In de tweede set begonnen de mannen van Piazza met een 6-0 voorsprong en keken niet meer om. Ze wonnen met 25-19. In de derde was het weer Ziraat dat de klok sloeg. Ter Maat maakte 9 punten en de Turkse ploeg won met 25-18.

Vervolgens was het weer de beurt aan Milano. De ploeg waar tot vorig jaar Nimir Abdelaziz nog speelde, gaf vanaf 3-3 gas en liep met onder andere 5 aces snel uit. Zij grepen de vierde set met 25-18. In de tiebreak was de opslag van Milano belangrijk, maar ook het feit dat ze Wouter ter Maat konden afstoppen. Slechts 1 punt kon de Nederlander bijschrijven en dat bracht de Italianen de winst. De Canadees Stephen Maar besliste de wedstrijd met een ace.

Ter Maat werd topscorer van de wedstrijd met 27 punten, hij scoorde 58% van zijn aanvallen. Van Garderen maakte 9 punten.

De return in Ankara volgende week zal nog bol van de spanning staan, want er is nog niets beslist. Als Ziraat wint in 3 of 4 sets pakken zij alsnog de titel. Bij een 3-2 volgt een golden set. Als het team van Piazza de wedstrijd wint, ongeacht de uitslag, dan mogen zij de Challenge Cup omhooghouden.