Het is Maarten van Garderen en Wouter ter Maat niet gelukt de CEV Challenge Cup (het derde Europese niveau) te winnen. Het Powervolley Milano van bondscoach Roberto Piazza was in de return ook met 3-2 te sterk, net als vorige week in de eerste wedstrijd in Milaan. Het is voor Piazza de eerste prijs als hoofdcoach bij een clubteam.

De opgave was voor Ziraat Bankkart Ankara, de club van Maarten van Garderen en Wouter ter Maat, duidelijk. Er moest met 3-0 of 3-1 gewonnen worden om de eindwinst te claimen. Bij 3-2 in het voordeel van de Turkse ploeg zou een golden set volgen. Met beide Nederlanders in de basis begonnen ze aan de return.

De openingsset lag het dichtbij elkaar, maar de Italiaanse formatie had wel voortdurend het initiatief. Ze behielden steeds zo’n voorsprong van 2 punten en wonnen met 25-23. De tweede set was dat beeld net andersom en pakte Ziraat de winst met dezelfde cijfers.

Aan de kant van de thuisploeg was Wouter ter Maat in zeer goede doen, hij scoorde in de eerste drie sets alleen al 17 punten (63% score in de aanval). Met hem als vooruitgeschoven post pakte Ziraat de derde set met 25-16 en leek de Turkse ploeg op weg naar de cup.

Niets bleek minder waar. Vanaf 7-7 in de vierde set was het Milano dat bepaalde waar de wedstrijd heen ging. Met 25-18 trokken ze de stand gelijk en vervolgens pakten ze met 15-8 de tiebreak, die ze de eindoverwinning bracht. Wouter ter Maat was met 21 punten topscorer voor Ziraat, hij werd ook de meest scorende man in de gehele competitie met 128 punten in zes wedstrijden.

Het is voor Roberto Piazza de eerste Europese hoofdprijs als coach. Vorig seizoen stond hij met Milano ook al in de halve finale van de Challenge Cup, maar die werd door corona niet meer gespeeld. In 2019 behaalde hij met het Poolse Belchatow nog de derde plaats in de Champions League. In 2013 verloor zijn ploeg Cuneo (met Nimir Abdelaziz) de finale van de Champions League.