Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen hebben de Katara Beachvolleybal Cup in Doha op hun naam geschreven. In de finale wonnen de mannen van Beachvolleybal Team Nederland met 2-1 (20-22, 21-14 en 15-11) van de jonge Russen Stoyanovskiy en Velichko. Brouwer was dolblij met de eerste titel van het seizoen. “Na een pittige eerste set hebben we ons hoofd koel gehouden. Heerlijk dat we het hier echt doen en het goud pakken.”

Het lukt Brouwer en Meeuwsen om goed en fel te starten in de finale. Via een ace van Meeuwsen werd het 6-3, maar daarna volgen er eigen fouten, een shotbal van Brouwer gaat uit: 8-8. Dankzij een killblok van Meeuwsen werd het 9-8 en daarna liep Oranje uit, er werd zelfs een voorsprong van vier punten gepakt. Toch kwamen de Russen langzaam terug, een blok op Meeuwsen zorgde voor de 19-17.

De BTN-mannen namen snel een time-out. Brouwer en Meeuwsen maakten zelf de side-out niet af en de Russen deden dat wel: 19-19. Het werd zelfs 19-20, Meeuwsen wist het eerste setpoint voor de jonge Russen nog weg te werken met een harde smash. Na een service van Meeuwsen in het net, scoorden de Russen het tweede setpoint wel. Een passfout van Meeuwsen werd direct afgestraft met een killblok: 22-20 voor de Russen.

Gelijk was er weer de volle focus in de tweede set, dat leverde de BTN-mannen een 6-3 voorsprong op.  De Nederlanders hielden die voorsprong vast en liepen uit naar 11-7. Een killblok van Meeuwsen zorgde voor de 15-9. Brouwer en Meeuwsen straalden vertrouwen en ook rust uit in hun spel. Zonder problemen werd de tweede set gewonnen: 21-14.

In de beslissende derde set was er wederom een goede start voor Oranje, Brouwer scoorde via het Russische blok de 2-0. Maar de Russen kwamen terug tot 3-3. Na een geweldige redding van Brouwer en maakte hij het punt zelf af en scoorde de 7-5. Een killblock van Meeuwsen zorgde voor een voorsprong van drie punten: 8-5.

Meeuwsen was aan het net erg sterk en achter hem had Brouwer in de derde set bijna alles. Brouwer maakte het in stijl af; met een keiharde ace werd het goud gepakt: 15-11. De mannen vielen elkaar blij in de armen en veroverden het goud in Doha.

Brouwer was vooral trots op de veerkracht die ze toonden in de finale. “We wisten dat het een goed jong team is, ze speelden hier de hele week erg sterk. Na een pittige eerste set hebben we ons hoofd koel gehouden en bleven we prima zelf ons eigen spel spelen. Het was vooral een mentaal gevecht, ik ben zo blij dat we het flikken.”

Ook Meeuwsen was dolblij met het veroveren van de eerste titel van dit seizoen. Het ging zeker niet vanzelf. “We begonnen goed in deze finale, maar we lieten de Russen terug komen in de wedstrijd puur door onze fouten. Toch bleven we er in geloven en we bleven koel in het veld. Dat is erg fijn.” Brouwer en Meeuwsen hebben als doelstelling om dit seizoen toernooien te winnen, ze zijn daarmee in Qatar gestart.