De twee Nederlandse beachduo’s die in Argentinië meedoen aan de Youth Olympic Games hebben woensdag allebei hun wedstrijden gewonnen. Yorick de Groot en Matthew Immers walsten in twee sets over hun Braziliaanse tegenstanders heen. Voor Raïsa Schoon stonden de laatste paar dagen in het teken van herstel na de rugklachten die ze opliep in de eerste wedstrijd op maandag. In de openingsset was het nog onwennig, maar daarna zette ze samen met Emi van Driel de Nieuw-Zeelandse Dickson en Otene resoluut in drie sets aan de kant.

Na de overwinning van maandag tegen Bolivia ging het woensdag van een leien dakje voor Yorick de Groot en Matthew Immers. De Brazilianen Gabriel en Joao Pedro werden vanaf de start onder druk gezet. Het Nederlandse paar liep al snel uit naar een 4-0 voorsprong, na twee aces van De Groot en twee scores door Immers.

Die voorsprong breidden ze alleen maar verder uit. De eerste set ging met 21-11 naar De Groot en Immers. Set twee gaf hetzelfde beeld. Een goed verzorgd spel van de jongens van het Talent TeamNL bracht de Brazilianen in de problemen. Een servicefout van Joao Pedro zette de eindstand van 21-12 op de borden.

“Het was leuk om te spelen”, geeft Yorick de Groot vanuit Buenos Aires aan. “Er was veel publiek. Het ging erg lekker. We speelden zelf heel netjes, waardoor we ze echt hebben weggespeeld.”

Vrijdag om 20.00 uur Nederlandse tijd spelen Yorick en Matthew tegen Australië om de winst in de poule. Ook zij hebben twee wedstrijden gewonnen, al speelden ze tegen Brazilië een driesetter. “We hebben nog niet eerder tegen ze gespeeld”, zegt De Groot. “We hebben beeldmateriaal gezien van hun wedstrijd tegen Brazilië. Een vergelijkbaar team, maar met een lagere foutenlast.”

Terug in actie

Raïsa Schoon en Emi van Driel hebben hun eerste zege op het Jeugd Olympisch toernooi te pakken. Het Nieuw-Zeelandse duo Dickson en Otene werd in drie sets verslagen (17-21, 21-16, 15-9).

Raïsa Schoon is de afgelopen dagen, nadat ze een rugblessure opliep in de openingswedstrijd tegen Bolivia op maandag, intensief behandeld door de fysiotherapeut en arts van Talent TeamNL. Voorafgaand aan de wedstrijd van woensdag was bepaald dat tijdens de warming-up besloten zou worden of Schoon daadwerkelijk in actie zou komen.

Het groene licht werd gegeven en dus verschenen Emi en Raïsa op het beachveld. In de eerste set was het duidelijk nog wat onwennig, halverwege stond het 11-7 voor de Nieuw-Zeelandse meiden. Het verschil bleef rond de vier punten hangen, Schoon en Van Driel verloren de openingsset 17-21.

Toch wist het Nederlandse duo dat ze deze wedstrijd konden winnen. Vanaf set twee ging het spel steeds beter lopen. Ze dwongen Dickson en Otene fouten te maken en scoorden zelf regelmatig uit de aanval. Met 21-16 werd de tweede set gewonnen. De derde set ging snel richting de beide speelsters van Kadijk Beach. Ze liepen snel uit naar 4-0 en konden de druk er vol op houden. Uiteindelijk sloeg Raïsa Schoon het laatste punt binnen.

Manager René van der Giessen laat weten dat ze de inspanning van fysiotherapeut Chris Swier, arts Maarten Moen van Talent TeamNL en, in Nederland, fysio Wendy om Raisa speelklaar te krijgen zeer waarderen.

“Haar maatje Emi heeft het ook uitstekend gedaan hoor”, geeft Van der Giessen aan. “Niet alleen de wedstrijd, maar ook haar geduld en begrip er omheen. Nu verder bouwen naar de op papier makkelijkste poulewedstrijd tegen Congo vrijdag en het vervolg erna.”

De wedstrijd tegen Congo, dat tot nu toe beide wedstrijden verloor, wordt vrijdag om 17.00 uur Nederlandse tijd gespeeld. De poulewinnaar gaat rechtstreeks door naar de tweede ronde van zondag, de nummers twee en drie spelen een tussenronde op zaterdag om zich bij de laatste zestien teams te kunnen spelen.

Schoon en Van Driel kunnen geen eerste meer worden in de poule.

De wedstrijden van vrijdag zijn hier via een livescore te volgen.