Het Conegliano van Robin de Kruijf heeft vrijdagmiddag de tweede poulewedstrijd op het WK voor clubteams met 3-0 gewonnen van het Braziliaanse Dentil Praia, met Anne Buijs in de gelederen. Het was de tweede 3-0 zege in evenveel wedstrijden voor Conegliano. Voor Buijs en consorten was het de tweede nederlaag, zij zijn uitgeschakeld in Ankara (TUR). De halve finales worden op zaterdag gespeeld, de wedstrijden om de medailles zijn op zondag.

Conegliano is de regerend wereldkampioen en verkeert nog steeds in uitstekende vorm. Recentelijk zetten ze het record van achter elkaar gewonnen wedstrijden zonder verlies op 76. Na 720 dagen werd overigens wel voor het eerst weer verloren, in de Italiaanse Serie A was het Firenze van Yvon Beliën en Jolien Knollema met 3-2 te sterk.

Op woensdag openden ze het WK met een 3-0 zege op het Turkse Fenerbahce. In de openingsset liet de Italiaanse powerhouse zien waartoe ze in staat is: met 25-12 overrompelde Conegliano het Turkse team. In het vervolg werd het meer een wedstrijd, maar Conegliano bleef de bovenliggende partij en won met twee keer 25-23 de wedstrijd. De Kruijf was goed voor zeven scores.

De Kruijf aanval tegen Fenerbahce WK clubs FIVB

Donderdag was de eerste wedstrijd van Dentil Praia Clube uit Brazilië, met Anne Buijs en haar verloofde Ana Carolina. Fenerbahce was daar ook de tegenstander. Buijs en haar team begonnen sterk, pakten de eerste set met 25-22. Daarna kon de ploeg onvoldoende een vuist maken, Fenerbahce won met 3-1 (22-25, 25-23, 25-18, 25-21). Buijs was goed voor 15 punten.

Anne Buijs aanval tegen Fenerbahce WK clubs FIVB

Vrijdagmiddag om 13.00 uur stonden beide Nederlandse vrouwen tegenover elkaar. Voor Buijs betekende het erop of eronder, voor De Kruijf was het zaak het goede gevoel vast te houden. Al snel bleek dat de klasse van Conegliano van een andere orde is dan die van de Zuid-Amerikaanse formatie. De eerste set nam Conegliano direct een 4-0 voorsprong en breidde die alleen nog maar uit. Met 25-17 ging de zege naar Italië.

In de tweede doorgang meer van hetzelfde, ook nu kon Dentil Praia Clube niet op voorsprong komen. De tweede set werd met 25-16 een prooi voor de Panters uit Conegliano. De derde set kon de Braziliaanse equipe eindelijk een voorsprong nemen (4-3), maar die bleek onvoldoende. Met 25-18 was de titelverdediger ijzersterk.

De Kruijf scoorde 6 keer voor haar team, Buijs tekende voor 5 punten. Bekijk hieronder de samenvatting van de wedstrijd.

Halve finale
Conegliano is met twee 3-0 zeges winnaar in Poule A. In de halve finale zal Conegliano het opnemen tegen het Braziliaanse Minas Tênis Clubs, dat tweede is geworden in Poule B.

De andere halve finale gaat tussen het Turkse VakifBank Istanbul met coach Giovanni Guidetti, oud-bondscoach van Nederland, en Fenerbahce.

De halve finales worden zaterdag om 13.00 uur (De Kruijf) en 16.30 uur gespeeld, de wedstrijden om de medailles zijn om dezelfde tijdstippen zondagmiddag. Je kunt de wedstrijden live zien op Volleyballworld.tv (€ 7,99/maand, € 74,99/jaar).