Spanning alom in de BetCity Eredivisie Mannen! Draisma Dynamo kwam terug van een 2-0 achterstand om uiteindelijk koploper Active Living Orion te verslaan in een enerverende vijfsetter. Nova Tech Lycurgus passeert Numidia VC Limax op de ranglijst na hun overwinning in Limburg.

BetCity Eredivisie Mannen

Active Living Orion - Draisma Dynamo
Vandaag stonden twee belangrijke duels in de A-poule op het programma, waaronder het eerste treffen tussen koploper Active Living Orion en runner-up Draisma Dynamo. De eerste twee sets werden door Orion relatief gemakkelijk binnengehaald, met scores van 25-19 en 25-15, waarna Redbad Strikwerda met een andere opstelling aan de derde set begon. Cas Abraham behield zijn plaats na een sterke invalbeurt in de tweede set en Gijs van Solkema en Sjors Tijhuis betraden het veld als setter en diagonaal. Met deze nieuwe opstelling nam Dynamo al snel een voorsprong van 1-6. Orion kon het gat echter dichten en via een aanval van Beau Wortelboer stond er in de slotfase voor het eerst een gelijke stand op het scorebord: 20-20. Even later maakte de middenblokkeerder opnieuw de gelijkmaker, ditmaal met een ace: 23-23. Na een netfout van Dynamo had Orion een matchpoint te pakken, maar Abraham werkte deze weg. Jack Williams kwam vervolgens binnen de lijnen om te serveren. Met een goede service zette hij Orion onder druk en Tom Koops sloeg de bal in het net, waarna Williams met een ace de set binnenhaalde.

Het lek leek boven bij Dynamo, dat mede dankzij de sterke invalbeurt van Abraham de vierde set met 20-25 binnenhaalde. In de vijfde set was het stuivertje wisselen tussen de twee teams. Bij de kantwissel had Dynamo een puntje voorsprong te pakken. Op 12-13 gebruikte Dirk Sparidans zijn eerste time-out van de set, waarna Duco Krook een ace serveerde. Sparidans zette direct zijn tweede time-out in, maar ook dit keer was Dynamo niet van de wijs te brengen. Met zijn zestiende punt van de wedstrijd haalde Abraham de winst voor zijn ploeg binnen: 12-15. Beide teams behouden hun posities als nummers 1 en 2 op de ranglijst, maar de kloof tussen hen is kleiner geworden. Orion leidt met negen punten, terwijl Dynamo een sterke tweede plaats inneemt met acht punten.

Numidia VC Limax - Nova Tech Lycurgus
In het zuiden van het land stonden Numidia VC Limax en Nova Tech Lycurgus vandaag tegenover elkaar. Voor beide ploegen was het van belang om de punten te pakken en zo het gat met de Orion en Dynamo zo klein mogelijk te houden. Met enkele wijzigingen in de basisopstelling begonnen de ploegen aan het duel. Guido Görtzen miste Sil Meijs en begon met de ervaren Nico Freriks als spelverdeler, terwijl Arjan Taaij ervoor koos om Ramon Martinez Gion op de diagonaalpositie te laten spelen.

De eerste set ging met 25-20 naar de thuisploeg, maar aan de hand van Martinez Gion (vandaag goed voor 16 punten) verzilverde Lycurgus hun tweede setpunt in de tweede set. De derde set werd een intense krachtmeting, waarbij setpunten heen en weer vlogen tussen de teams. Uiteindelijk was het Lycurgus dat de zenuwslopende strijd won met 28-30. Met het momentum aan hun zijde gingen de Groningers vastberaden de vierde set in. Op 5-5 scoorde Cole Gillis een blokkeringspunt, gevolgd door een ace, waarna Kyle Mccauley de voorsprong vergrootte naar drie punten. Lycurgus hield vast aan hun voorsprong topscorer Gillis zette zes matchpoints op het scorebord: 18-24. Limax kon het noodlot twee punten uitstellen, maar een foute service van Bladel bezorgde Lycurgus de eerste overwinning in de A-poule.

Door deze uitslag wisselen Lycurgus en Limax van plaats op de ranglijst. De Groningers staan met vier punten op de derde plek, terwijl Limax hekkensluiter is met drie punten.

Uitslagen
Active Living Orion - Draisma Dynamo 2-3 (25-19, 25-15, 24-26, 20-25, 13-15)
Numidia VC Limax - Nova Tech Lycurgus 1-3 (25-20, 23-25, 28-30, 20-25)

Eredivisie Dames
Sliedrecht Sport had een uitstekend weekend. Nadat de mannen gisteren hun ongeslagen status in de B-poule bevestigden, boekten de dames vandaag een belangrijke overwinning. Na nederlagen tegen Draisma Dynamo en De Hollandse Pot Enzo VV Utrecht, was de overwinning op Peelpush meer dan welkom. In vier sets wist Sliedrecht de zege binnen te halen: 21-25, 24-26, 26-24 en 17-25. Hierdoor houdt de ploeg zicht op een plek in de top twee en daarmee een ticket voor de kwartfinale om het landskampioenschap.

Met 11 punten staat Sliedrecht nu op derde plek, Utrecht heeft twee punten meer en staat tweede. Dynamo gaat aan kop met 14 punten.