Draisma Dynamo heeft de eerste prijs van het seizoen gewonnen. Samen Lycurgus kwam na een 2-0 achterstand sterk terug, maar verloor de strijd om de Supercup uiteindelijk in vijf sets van de regerend landskampioen.

Landskampioen Draisma Dynamo en bekerwinnaar Samen Lycurgus stonden vandaag in Omnisport voor het derde jaar op rij tegenover elkaar in de strijd om de Supercup.

Eerste set

In de openingsset nam Dynamo al snel een voorsprong van drie punten (9-6). Op 13-9 besloot Taaij zijn eerste time-out te nemen, waarna zijn ploeg zich terugknokte naar 17-15. Dichterbij kwamen de Groningers echter niet. Via Niels Lipke, die vandaag niet als libero maar als passer-loper speelde, bereikte Dynamo als eerste de twintig punten: 20-17. Een servicefout van Lycurgus gaf Dynamo even later vier setpunten, waarna Gijs van Solkema voor zijn service van de bank gehaald werd. Zijn opslag belandde via de netrand aan de kant van Lycurgus en ondanks een mooie reddingspoging kregen de Groningers de bal niet meer over het net: 25-20.

Tweede set
Dynamo begon de tweede set met een 3-0 voorsprong en na een driemansblok was het verschil al vroeg vijf punten: 8-3. De mannen van Lycurgus knokten zich sterk terug. Dankzij een ace van McCauley en een slechte pass die werd afgestraft door Boekhoudt, kwamen de Groningers weer op gelijke hoogte: 14-14. Strikwerda haalde zijn ploeg naar de kant, wat een servicefout van de Amerikaanse passer-loper opleverde. Opnieuw bereikte Dynamo met een verschil van drie punten de twintig puntengrens en na een aanvalspunt en blok van Williams stonden er vier setpunten op het scorebord. Lycurgus werkte er drie weg, maar bij de vierde poging was het raak voor Dynamo. Via Tijhuis werd de tweede set binnengehaald: 25-23.

Derde set
In de derde set ging het lang gelijk op tussen de regerend landskampioen en bekerwinnaar. Rommelig spel aan de kant van Dynamo, leidde tot een time-out op het moment dat de score 17-19 was. Maar na een servicefout van Tijhuis en een uitgeslagen bal van Lipke was de voorsprong voor Lycurgus even later drie punten: 18-21. Strikwerda onderbrak het spel opnieuw met een time-out, waarna Williams zijn ploeg terugbracht tot 20-21. Dynamo leunde stevig op de diagonaalspeler, waardoor hun spel voorspelbaar werd voor de verdediging van Lycurgus. De Groningers hielden vast aan hun voorsprong en kwamen via De Vries op setpunt, waarna de set beslist werd door een netfout van Dynamo: 21-15.

Vierde set
De vierde set kende een vergelijkbare start als de eerste twee sets. Dynamo nam vrijwel direct de leiding en wist uit te lopen naar 9-5. Taaij deed beroep op de ervaren Ramon Martinez Gion, die samen met Boekhoudt een belangrijke bijdrage leverde aan de comeback van Lycurgus. In het midden van de set pakten de Groningers een puntje voorsprong (15-16), maar dankzij een goede servicereeks van Van Solkema bereikte Dynamo als eerste de twintig punten: 20-18. In de spannende slotfase was het echter Lycurgus dat als eerste op setpunt kwam, maar na een voetfout van Gillis was de kans om direct de set binnen te slepen verkeken. Boekhoudt bracht Lycurgus een punt later opnieuw op setpunt, waarna Gillis met een aanvalspunt zijn eerdere fout ruimschoots goedmaakte: 24-26.

Vijfde set
In de vijfde set schoot Dynamo wederom uit de startblokken en bij de kantwissel had de ploeg een voorsprong van drie punten te pakken: 8-5. Op de service van Van Solkema liep de Apeldoornse ploeg verder uit naar 11-6. Een verschil dat de Groningers niet meer goed konden maken. Tijhuis gaf zijn ploeg zes matchpoints en maakte het twee punten later af: 15-9. Het is de tiende keer in de clubgeschiedenis dat Dynamo de Supercup mee naar huis neemt.

Uitslag
Draisma Dynamo - Samen Lycurgus 3-2 (25-20, 25-23, 21-25, 24-26, 15-9)

Foto: fotohoogendoorn.nl

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn