Na twee verloren duels staat de winnaar van de vorige editie van de European Golden League, Estland, onderaan in Poule B. Estland organiseert de Final Four en is daardoor automatisch geplaatst, bondscoach Gheorghe Cretu is tot nu toe nog niet in zijn sterkste opstelling aangetreden. Zondag speelt Nederland tegen de Baltische staat waar op 21 en 22 juni de eindronde van de 2019-editie van de EGL wordt gehouden. Oranje is nog niet stabiel, maar heeft wel twee zeges op zak. Overwinningen die belangrijk zijn in de strijd om een ticket naar Tallinn, waar de finales plaatsvinden.

In de drie poules van de European Golden League plaatsen de drie winnaars zich voor de Final Four. Estland is zeker van deelname en wordt aan die drie toegevoegd. Mocht Estland Poule B winnen, dan wordt over de drie poules gekeken naar welk land de beste nummer twee is. Kijk voor alle standen hier.

Zoals in alle Europese competities geldt in de EGL ook dat als eerste criterium voor bepaling van de stand het aantal overwinningen telt. Dat Oranje zijn eerste twee duels heeft gewonnen, weliswaar in vijf sets, is dus belangrijk. Dat is ook de reden dat de Lange Mannen bovenaan staan, ondanks dat Kroatië en Spanje ook vier punten hebben uit de eerste twee wedstrijden. Zij verloren ieder van Nederland, maar versloegen Estland.

Estland won vorig jaar de Golden League, maar plaatste zich later in de FIVB Challenger Cup niet voor de Nations League. De Esten staan dertiende op de Europese ranglijst, Nederland is negende. Op het WK van 2018 ontbrak ‘Eesti’, in de laatste kwalificatieronde moesten ze het hoofd buigen voor België.

Op het EK van 2017 behaalde Estland een vergelijkbaar resultaat als Nederland, zij verloren ook hun drie poulewedstrijden. In januari van dit jaar plaatste de ploeg zich wel voor het EK dat later dit jaar in Nederland, Frankrijk, België en Slovenië wordt gehouden. Estland zit dan in dezelfde poule als Oranje.

In de Golden League van dit jaar maakt een aantal toppers nog geen deel uit van de ploeg van bondscoach Gheorghe Cretu. Zo ontbreekt Robert Täht, de passer/loper die met Arkas Izmir nog de finale om het landskampioenschap in Turkije van het Fenebahce van Wouter ter Maat verloor. De veel scorende diagonaal Oliver Venno maakt ook geen onderdeel uit van de formatie. De speler van Galatasaray verloor de finale van de CEV Cup van het Trentino van Maarten van Garderen.

Oranje treedt zondag om 19.00 Nederlandse tijd aan in Tartu, Estland. De wedstrijd is te zien op Ziggo Sport, kanaal 14 van Ziggo. Er is ook een stream beschikbaar op EuroVolley.tv, het streamingplatform van de CEV.

Foto: CEV.eu

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn